Bjelasica (Zekova glava 2122 m) 15.03.2014.

aOva zima je daleko od idealne, ali za planinare je svako vrijeme dobro za uživanje na planini. Mart je uvijek najljepši mjesec za zimske ture, ali ove godine je sve drugačije. Ipak, nismo htjeli propustiti najavljeno lijepo vrijeme da posjetimo Bjelasicu, a to što nema dovoljno snijega za pravu zimsku turu viša je sila i mi prihvatamo zakone prirode i prilagođavamo im se. 

Datum: subota, 15.03.2012.;

Planina: Bjelasica;

Vrh: Zekova glava 2122 mnv;

Učesnici: Ivana Šuković, Ćazim Fetahović, Dušan Bošković, Dragan Bulatović i Milan Radović;

Okupljanje za ovu turu je dogovoreno na skijalištu na Jezerinama u 6 h ujutru. Zbog tako ranog polaska, svi smo došli u Kolašin prethodnu veče kako bi na vrijeme bili na startu. Jutro je bilo prohladno ali je vedro nebo najavljivalo dobre uslove za uspon. Krećemo u 6,20 h. Na žalost, ove zime snijega je malo, pa ga na prvom dijelu uspona na putu do katuna Vranjak gotovo i nije bilo.

bNa Vranjaku pravimo polusatnu pauzu za doručak. Nastavljamo direktan uspon uz eksponiranu padinu, a potom traverziramo prema grebenu koji vodi prema Zekovoj glavi uz jedno spuštanje i gubljenje visine od nekih stotinak metara. Snijeg je dobar, prilično stabilan pa napredujemo dobro bez većeg propadanja. Sunce sve jače zrači, bez naočara ne bi se mogo ni pola sata. Pogled na crnogorske planine kao na dlanu, puni pluća pozitivnim vibracijama koje samo planina može da priušti. Uživamo sa svakim korakom.

Do repetitora na Zekovoj glavi stižemo u 9,20 h, tačno nakon 3 sata od polaska sa skijališta. Na vrhu duva prilično jak i hladan vjetar. Ovdje gotovo uvijek, naročito zimi, duva vjetar. Pravimo nekoliko zajedničkih fotografija, javljamo se dežurnom na objektu i odmah krećemo nazad.

Stižemo na početnu tačku, usput se mimoivši sa grupom planinara iz Podgorice koja je krenula na konačište na Vranjak i nedeljni uspon na Bjelasicu. Na skijalištu Jezerine je malo skijaša iako je vikend. U donjem dijelu staze vrlo je malo snijega pa je skijanje bezbjedno jedino u vrhu staze, sa Ključa do međustanice. Nakon odmora na terasi skijališta. završavamo bjelasičku martovsku avanturu,

.

 Milan Radović

Bjelasica (Zekova glava 2122 m) 15.03.2014.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.