Instalirana peć u bivaku u Kalici

Za vikend smo odradili još jednu korisnu akciju u sklopu obilježavanja drugog rođendana Kluba. Namjenski napravljenu peć smo iznijeli i instalirali u alpinističkom bivaku u Velikoj Kalici na Durmitoru. Tako će ovaj objekat u kome odavno nema peći, biti, nakon njegove prošlogodišnje obnove, kompletan i planinari će moći u zimskim uslovima da se ogriju i osuše opremu.Naravno, neophodno je da se bivak tokom jesenjih mjeseci obezbijedi sa izvjesnom količinom drva. Nadamo se da će njegovi posjetioci, kojih je priličan broj, prilikom izlaska u Veliku Kalicu iznijeti po neko drvo iz bukove šume kroz koju prolazi staza sa Crnog jezera. Članovi našeg Kluba će to svakako uraditi prilikom svog prvog narednog boravka u ovom bivaku. Rođendanskoj akciji prisustvovali su naši prijatelji planinari iz Beograda, Bijelog Polja i Rožaja. Pozitivnu atmosferu sa ovog okupljanja pokušaćemo da vam prenesemo u izvještaju koji uskoro slijedi.

Ovom akcijom se neće završiti nastojanje da u granicama naših mogućnosti nastavimo sa opremanjem planinarskih skloništa i bivaka i izgradnji planinarske infrastrukture u vidu fiksnih sigurnosnih instalacija na pojedinim rizičnim detaljima uspona na crnogorske vrhove. U narednom periodu planiramo da bivak na Štavni, vlasništvo PD Železničar iz Beograda, opremimo sa adekvatnom peći.

 

2 comments on “Instalirana peć u bivaku u Kalici

 1. Sana Zulić says:

  Dragi Milane,

  želela bih da vam se zahvalim ispred Alpinističkog odseka Beograda, na trudu koji ste uložili u pravljenju i iznošenju peći za bivak “dr Rastko Stojanović”, i na taj način potpomogli nam u njegovom očuvanju. Ekipa koja je bila sastavljana od mladih alpinista iz OCP i AOB, kao i drugara planinara, je prošlog leta, pored farbanja, lakiranja, iznošenja smeća, izbacila stari šporet, koji je bio tu od otvaranja AOB bivaka (davne 1978), ali je vremenom, nažalost, propao…
  Nadamo se da će novi šporet služiti dugo!!!
  Pozdrav iz Beograda,
  Sana Zulić, načelnik AOB

 2. Hvala Sanice,
  naravno, znamo za vašu prošlogodišnju akciju pošto su u njemu učestvovali i naši drugari. Bivak je sad jedan lijepi kutak, posebno u zimskom periodu. Peć je namjenski napravljena po dimenzijama koje odgovaraju mjestu predviđenom za to, ne zauzima puno prostora, izolacija je dobro urađena, tako da je dobro rešenja za ovakvu vrstu objekta. Nadam se da ćemo se vidjeti na Durmitoru, u Kalici, možda zimus i penjati zajedno. Svako dobro i pozdrav za sve članove AOB-a.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.