Kružna tura oko Magliča (30.04-01.05.2017.)

Prvomajske praznike smo proveli u jednom od naših omiljenih utočišta, u šumi ušuškanoj kamenoj kolibi podno Penzove plane na katunu Mokra.

Datum: 30.04-01.05.2017.;
Ekipa: Zagorka Malinić, Igor Stojović, Boris Čelebić;
Planina: Kučke planine;
Vrhovi: Vranja glava, Maglič, Crna planina, Stražarica;

Nedelja: Dolazak rutom ispod Treskavca, pored katuna Guzevalja, gdje Stoju počinje da curi gorivo iz auta što smo riješili žvakom i trakom od gaze, preko Bukumira gdje pravimo pauzu za pivo. Srijećemo Sima Gošovića koji je testirao svog novog ljubica Land Rover Discovery. Uspio je da ga zaglavi u blato ali Kuśo i drugari su ga izvukli na suvo. Auta ostavljamo kod karaule i preko Bušat katuna idemo na Vranju glavu a potom preko Magliča i Crne planine nazad do kola. Uzimamo stvari i idemo do kolibe na tradicionalno loženje vatre, spremanje kaše od kopriva i odmaranje uz crno vino Plantaže Cabarnet.

Ponedeljak: Oko 9 h krećemo preko Ćafe od Prousa i Stražarice na Rupu od Kozelja i Katun Vujadinovića. Tu pravimo kraću pauzu i vijećamo kuda kreniti dalje. Prevagnula je ideja da se opkruži Maglič. Spuštamo se prečicom prateći Kurlajski potok kroz prelijepu četinarsku i bukovu šumu, kroz plantaže sremuša dok nismo izašli na makadamski put kod mjesta gdje put prelazi preko Prousokog potoka. Put je u ovom dijelu teško oštećen i trenutno neprohodan i za terenska vozila. Nastavljamo da penjemo putem preko katuna Krivodoljskog do Širokara i potom spust ka Mokroj. Na raskrsnici nas čeka Rašo Vulić sa Nikšićkim staklenim pivom 0.5 u smetu. Malo okrepljenje i nastavak puta do auta. Stižemo kod karaule a gps pokazuje 25 km i 1390 m visinske.

Vrhunska tura koja nema tehničkih detalja, a pruža prelijepe poglede, vidikovce, šume, potoke, cvijeće, mini jezera… ma sve što može priroda ponuditi. Preporuka da se ide druga polovina maja i prva polovina juna.

Ekipa nastavlja druženje uz roštilj i kuvanu jagnjetinu koju su na kraju za doručak pojele lisice. Na druženju se pojavio Đaja sa kumom, a ujutro i Marko, Mina, Fema… sve u svemu vrhunski praznici.

Boris Čelebić

Kružna tura oko Magliča (30.04-01.05.2017.)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.