Kučke planine-Hum Ora(h)ovski 1834 m (08.01.2017.)

Pogled sa Huma orahovskog

Praznični dani i crveni meteo alarm držali su nas dosta uspješno u toplim domovima. Zoranov poziv da odemo malo neđe da nas vjetar produva prihvatio sam, ali dosta teško. Više bi mi prijalo loženje vetare i spremanje roštilja u nekom toplom objektu. Plan nam je bio da krenemo na Žijovo, na kraju smo otišli na Hum Oraovski.

Datum: 8.januar 2017.g.;
Planina: Kučke Planine – Korita Kučka;
Vrh: Hum Ora(h)ovski 1834 m;
Ekipa: Marija Remiković, Vanja Perunović, Dražen Boljević, Zoran Prljević, Ivan Savić, Boris Čelebić;
Pređeno: 8 km;
Uspon trajao oko 3 i po sata;

Mučno je bilo ustati iz toplog kreveta, jedva sam došao do Zorana, a tamo sam bio pravi rušitelj ideje da se danas ide iđe. Igrao sam se sa Nerom, pio lozu iz Potočila i smišljao alternative, samo da ne idemo da hodamo. Ne znam kako ali uspjeli su me izbačiti iz kuće i krenuli smo ka Koritima.

Neđe iznad Oraova sreli smo Vanju i Dražena i ponudili im da idu sa nama na Hum. Na Koritima nas je dočekao veliki minus ali bez vjetra tako da nam je bilo prijatno. 9 je sati, dobra vidljivost učinila je da lagano i opušteno krenemo na turu. Sam početak bio je lagan ali čim smo se makli sa puta viđeli smo da će ovo biti težak snijeg za prćenje. Nema te vrste snijega koje nismo imali na putu do vrha, a najgori nam je bio stisnuti, ali ne dovoljno da zadrži sa pokoricom koja bi fiksirala nogu, ni koljenom je ne bi mogli probiti, a veći dio puta smo propadali do iznad koljena. Posle ovoga, period suvog snijega – prša, bez obzira što je bio do pola butine, predstavljao je pravi užitak. Sve ovo učinilo je da do vrha ostavimo 3 i po sata, srećom većim dijelom nismo imali vjetra. Na vrhu nas je dočekao jaki sjeverni vjetar koji je na temperaturi koja je bila blizu 20 ispod nule napravio nepodnošljivu situaciju i hladnoću. Ni prelijepi pogled na Prokletije nije nas mogao zadržati duže od 10 minuta. Želja da napravim koju finu fotku koštala me bolonog ugrijavanja desne ruke, a bilo je bolova u glavi kod pojedinih članova družine. Spuštili smo se dosta brzo do katuna i iznenadili koliko je džipova bilo na Koritima. Pokušavali su da se probiju dalje na polje od Korita ali bezuspješno.

U povratku smo svratili na pivo u kafanu na Ublima, malo se ugrijali i krenuli za Podgoricu. Hum Oraovski je i zimi lako dohvatljiv iz Podgorice, obzirom da se put ka restorana Stara Kuća na Koritima uglavnom redovno čisti. Pruža prelijep pogled na Prokletije, dio Kučkih planina, primorske planine i Skadarsko jezero. Preporučujemo ga za zimske uspone jer nije tehnički zahtjevan a ima mnogo toga da ponudi …

Boris Čelebić

Hum Oraovski 08.01.2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.