Najteži slobodni uspon u istoriji

ed3cebc6858085770687a06ebe10ac80Da li postoje granice ljudskih mogućnosti? Ovo pitanje , često, postavljamo svi mi koji se bavimo nekom ekstremnom aktivnošću. Svakodnevno smo svjedoci raznih akcija ljudi koje se graniče sa fantastikom. Gledajući sve to, zapitamo se, šta je sve sposobnost a šta ludost i da li između ovih kategorija postoji granica?

U planinsrstvu, alpinizmu i svim njihovim varijacijama toliko je toga urađeno da, često, pomislimo kako se ne može više, bolje, drugačije. A onda nas neki čova demantuje spektakularnom akcijom koja brzo, zahvaljujući savremenim sredstvima komunikacije, zadivi svijet, a posebno ljude kojima je adrenalin način života. No, ono što je napravio dvadesetosmogodišnji slobodni penjač, Amerikanac Alex Honnold sredinom januara, čini se, zasjenilo je sve dosadašnja dostignuća u ovoj branši.

penjacOvaj poznati penjač je sredinom januara popeo stijenu El Sendero Luminoso u Meksiku, visoku 762 metra, bez ikakvog osiguranja. Za ovaj poduhvat, koji je već dobio epitet najtežeg uspona bez užeta u istoriji, bilo mu je potrebno oko tri sata. Sve je to zabilježila kamera a video zapis je iskorišćen za promotivni film brenda sportske opreme The North Face. Nije objavljeno koliko je ovaj brend morao da izdvoji novca penjaču za pravo na video materijal ali, svakako, ovaj poduhvat zavređuje da se i na našim prostorima, koji su u debelom zaostatku za poduhvatima sličnih izazova u svijetu, čuje za ovog Amerikanca.

Honnold je rođen 17.08.1985. godine u Sakramentu u Kaliforniji. Počeo je sa penjanjem kada je imao 11 godina. U devetnaestoj godini je napustio školovanje i sve svoje vrijeme posvetio penjanju. Postao je jedan je od najboljih slobodnih penjača na svijetu. Poznat je po svojim slobodnim solo usponima velikih zidova. Vlasnik je mnogih rekorda u brzini penjanja. Neki od njegovih rezultata su:

  1. Brzinski rekord Nose of El Capitan with Hans Florine. Vrijeme: 2:23:51;
  2. Freerider in Yosemite Valley, u jednom danu, maj 2007.
  3. Bushido and Hong Kong Phooey u Juti, mart 2008.
  4. Yosemite Triple Crown — Mt.Watkins, El Capitan, and Half Dome, slobodno soliranje, itd.

Film o ovom usponu možete pogledati na linku:

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.