Nova, prvenstvena smjer Slovenaca u Himalajima

aSlovenački alpinisti Luka Lindič, Marko Prezelj i Aleš Česen su ispenjali tešku prvenstvenu smjer u indijskim Himalajima, u sjevernoj stijeni Hagshuja (6657 m), koja je više puta do sada „napadana“ od više ekipa svjetskih alpinista ali je do dolaska Slovenaca ostala neispenjana. Ovaj prvenstveni smjer u teškoj stijeni je potvrdio svjetsku klasu slovenačkih alpinista i, svakako, predstavlja najznačajnije dostignuće slovenačkog alpinizma u ovoj godini.

Ekspedicija Planinarskog saveza Slovenije koja je krenula 6. Septembra imala je mnogo birokratskih problema sa indijskim vlastima pa je i sam cilj tri puta mijenjan. Na ovaj vrh su se, bez dozvole, prvi popeli Poljaci jugoistočnim bgrebenom 1989. godine, a samo nekoliko dana kasnije i Englezi preko istočnog zida. Do dolaska Slovenaca, vrh je 25 godina bio neosvojen, a samo Englezi su pokušavali četiri puta stići na vrh preko sjeverne stijene, ali bezuspješno. Ovaj smjer je ponovo bio želja i cilj Engleza i ove godine, ali su Slovenci bili brži pred Mickom Fowlerjem i Paulom Ramsdenom. „Zbog administrativnih problema nijesmo imali dovoljno informacija o samoj stijeni. To je bio dodatni izazov za penjanje i uživanje u prvenstvenom usponu“- rekao je član ekipe Marko Prezelj.

Prethodno, dobro aklimatizovan usponima po istočnom grebenu na Lažan (5750 m) i preko zapadne stijene na Hana’s men (6300 m), slovenački trojac se 28. septembra uputio iz baznog logora ka sjevernoj stijeni Hagshuja sa željom da je ispenju u brzom alpskom stilu. U početku su im uslovi omogućili brzo napredovanje, a središnji dio su penjali nenavezani i brzo dostigli najteži dio stijene sa strmim, ledenim previsima. Potpuno glatka i hladna stijena ih je usporila pa su nakon 23 sata uspona bivakirali na uskom grebenu na visini 6320 m. Sutradan su dostigli sjeverni vrh pa su po grebenu, sa brojnim cusponima i spuštanjima, nastavili napredovanje prema glavnom vrhu i visini od 6657 m. Ponovo su bivakovali nekoliko metara ispod vrha i naredno jutro krenuli u spuštanje vrlo zahtjevnim poljskim smjerom kojim je vrh prvi put ispenjan. Spuštili su se na glečer na južnoj strani planine, pa glečerom, tražeći puteve kroz brojne pukotine stigli do baznog kampa. Prekaljeni slovenački alpinisti su uspon okarakterisali kao ekstremno težak i ocijenili ga najvišim težinskim stepenom šestostepene francuske ljestvice. Nakon uspona u stijeni, uslijedilo je zahtjevno prečenje do glavnog vrha a potom je trebalo pronaći silazak u podnožje koji je, po riječima vođe ekspedicije Luke Lindiča, bio daleko od jednostavnog.

Na ovom fantastičnom rezultatu ekipi je čestitao Miha Habjan, načelnik Komisije za alpinizam Planinske sveze Slovenije kao i, jedan od najiskusnijih slovenačkih alpinista, Andrej Štremfelj. I mi se pridružujemo čestitkama i radujemo se još jednoj potvrdi da Slovenci zauzimaju jedan od najviših stepenika na ljestvici svjetskog alpinizma.

Više o usponu čitajte na:

Link:

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.