NVO sektor traži saslušanje Žugića

visokogorci1Centar za demokratsku tranziciju CDT, Građanska alijansa GA, Ozon, Mogul, Centar za demokratiju i ljudska prava CEDEM i PK Visokogorci Crne Gore pozvali su predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandra Damjanovića da u jednoj od narednih sjednica kao tačku dnevnog reda uvrsti kontrolno saslušanje ministra finansija Radoja Žugića povodom finansiranja nevladinih organizacija iz državnih fondova.

“Javnost je upoznata sa brojnim nepravilnostima koje su u prethodnom periodu obilježile rad Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Fonda za manjine kao i brojnim kršenjima i suštinskim neprimjenjivanjem Zakona o nevladinim organizacijama. Stoga smo uvjereni da je u ovom trenutku neophodno organizovanje kontrolnog saslušanja Ministra u čijoj je nadležnosti rad pomenutih institucija i implementacija Zakona“, saopšteno je iz ovih nevladinih organizacija.
Ove NVO ističu da postoje ozbiljne indicije da najveći dio sredstava iz državnih fondova bude podijeljen organizacijama koje imaju člana u komisijama za raspodjelu, kao i njihovim partnerskim organizacijama.
“Dodjela sredstava organizacijama koje nemaju izvještaje o sprovedenim aktivnostima iz projekata za koje su dobijali novac prethodnih godina je i dalje praksa, a podsjećamo da se ovdje radi o jednom od ključnih eliminatornih faktora. Rad Komisije i proceduru dodjele sredstava konstantno prati probijanje svih rokova. Ovo nije novo iskustvo, ovo je nešto na šta su CDT i GA ukazivali i prethodnih godina, ali na šta Ministarstvo finansija nema odgovor, iako je pomoćnik ministra na čelu te komisije“, naglašeno je u saopštenju.

Sve je ovo rezultiralo time da je, tvrde u ovim organizacijama, Upravni sud poništio Odluke o raspodjeli u dva Fonda, što je “značajna delegitimacija rada državnih organa, ali niko za to nije odgovaraoni na koji način“.

“Takođe ozbiljan problem je i kašnjenje sa formiranjem Komisije za raspodjelu sredstava NVO. Podsjećamo da se ova Komisija morala obrazovati u roku od 30 dana od dana početka primjene ovog Zakona, a to je 1. februar 2012. Godine“, stoji u saopštenju.
U NVO smatraju da je neophodno preispitivanje rada Komisije, rada službenika koji su učestvovali u ovakvoj raspodjeli i o poštovanje Zakona o nevladinim organizacijama, kroz centralizaciju finansiranja civilnog sektora i formiranje zakonom predviđene Komsije za raspodjelu sredstava NVO.

“Ovo je odlična prilika i da Skupština pojača svoju nadzornu funkciju, na koju se ukazuje u brojnim reagovanjima međunarodne zajednice. Ministarstvo mora dati odgovore na brojna pitanja koja svjedoče o netransparentnom ali i neregularnom radu pojedinih institucija kao i odsustvu implementacije Zakona o NVO“, zaključeno je u saopštenju.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.