Održan VIII Tabor Visokogoraca

Tradicionalni zimski tabor Visokogoraca održan je po osmi put u Grbaji na Prokletijama od 10. do 12. marta 2017. godine. Centar dešavanja, kao i prethodnih sedam puta, bila je dolina Grbaja i planinarski dom „Branko Kotlajić“.

U petak veče, dio ekipe koja je izabrala lakšu turu na Volušnicu okupio se u domu, a dio ekipe koja se odlučila za uspon na najviši vrh Prokletija Maja Jezerce, zaputio se do napuštene karaule na Zastanu Ropojanskom gdje je odmorio nekoliko sati i nakon ponoći krenuo na uspon. Na usponu prema Jezercu krenulo je 38 planinara iz raznih klubova i zemalja regiona. Na žalost, usled ekstremno loših uslova, orkanskog vjetra i hladnoće, uspon je morao biti obustavljen na 1900 mnv, iznad Buni Jezerca. Drugu godinu za redom, Jezerce odolijeva u zimskim uslovima, ali, učesnici su imali priliku da osjete nepredvidive ćudi ove planine i da se nauči odustajanju kao normalnom potezu u uslovima kada se ne može do vrha. Ekipa koja je krenula na Volušnicu uspješno je stigla na vrh ali nijesu imali dobar pogled po kome je ovaj, ne toliko zahtjevan vrh, postao nadaleko poznat.

U subotu veče svi učesnici tabora su se skupili u planinarskom domu „Branko Kotlajić“ gdje je naš klub organizovao zajedničku večeru i druženje uz pivo i vino. Dom je bio premali da primi rekordan broj ljudi koji su se okupili na Taboru, gotovo stotinu, pa se večeralo na smjenu a smještaj je organizovan i u privatnim objektima u Grbaji.

“Na taboru na Prokletijama, u ovom prelijepom planinarskom objektu, u najljepšoj dolini u Crnoj Gori i šire, Grbaji, sakupili smo se osmi put ove godine, kao nikad u ovolikom broju, s toliko klubova, što nam je posebno drago, a nadamo se da će deseti jubilarni biti održan u našem domu koji ove godine počinjemo da gradimo na planini Maganik. Naravno, cilj tabora jesu te naše planinarske aktivnosti koje uvijek i ne moraju u potpunosti uspjeti. Jed¬na ekipa je pokušala penjanje na vrh Jezerce (2.694 mnv), i stigli su do 1.900 metara, ali se dalje nije moglo zbog veoma lošeg vremena. Naravno, i to je neka poruka i nauk planinarima da moramo poštovati pravilo i ćud planine. Jedna ekipa je stigla do Volušnice i dobro se družila… Sledeće godine, bože zdravlja, opet ćemo se okupiti i ponovo pokušati da osvojimo Jezerce na koje se ni prošle godine iz istih razloga nijesmo uspjeli popeti” istakao je, u pozdravnoj riječi predsjednik Visokogoraca Crne Gore Milan Radović. Predstavnik PK „Radnički“ iz Beograda, u čijem vlasništvu je dom, Bojan Milovanović zahvalio je svim učesnicima, a prvenstveno organizatoru, klubu ,,Visokogorci Crne Gore’’.

U svečanom dijelu organizator je podijelio zahvalnice klubovima koji su bili prisutni na Taboru, kao i po tri broja Planinarskih novina koje izdaje Planinarski savez Crne Gore. Klubovi koji su bili prisutni na Taboru su: PK „Komovi“ iz Podgorice, PSK „Prekornica“ iz Danilovgrada, PK „Subra“ iz Herceg Novog, PK „Vjeverica“ iz Kotora, PK „Džambas“ iz Mojkovca, PK „Ahmica“ i PK „Jelenčica“ iz Rožaja, PSK „Berane“ iz Berana, PK „Vučji zub“ iz Trebinja, PSK „Pobeda“ , PK „Radnički“ i PK „Železničar“ iz Beograda, PK „Spartak“ iz Subotice, PK „Železničar“ iz Vršca kao i planinari iz Tuzle i Banovića. Organizator je uručio zahvalnicu i prijateljima koji uvijek pomognu održavanje ove planinarske manifestacije: Eko katunu Grbaja, vlasnika Srđana Pavićevića i kafani “Kolata” iz Gusinja, vlasnika Evlijana Bekteševića.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.