Održana premijera filma „Denali 2012 – najhladnija planina svijeta“

Na prvom planinskom festivalu održanom u Kolašinu od 02. do 04. juna 2017. godine u organizaciji Planinarskog saveza Crne Gore, u produkciji našeg Kluba održana je premijera filma „Denali 2012 – najhladnija planina svijeta“.

U okviru svog projekta “7 Summits” (Osvajanje najviših vrhova sedam svjetskih kontinenata), nakon Elbrusa, Akonkagve i Kilimandžara, PK Visokogorci Crne Gore je organizovao ekspediciju na najviši vrh Sjeverne Amerike, Denali (6194 mnv). Prije ove ekspedicije, niko iz Crne Gore nije pokušao uspon na ovaj vrh. Uspon na Denali predstavlja veliki izazov za alpiniste iz cijelog svijeta i mnogi ga samatraju težim od samog „krova svijeta“ Mont Everesta, jer ima najteže klimatske uslove za penjanje. Osim što je poznat po stravičnoj hladnoći, poznat je i kao jedini od Seven Summit vrhova gdje ekspedicije same završavaju cijeli posao, jer ne postoji nikakva logistika kao na drugim velikim vrhovima.

Ekspedicijski tim su činili: Dragan Bulatović (vođa ekspedicije), Milan Radović, Boris Čelebić, Aleksandar Đajić i Zoran Prljević. Ekspedicija je trajala od 21. maja do 24. juna 2012. godine.

Film upravo govori o usponu prve crnogorske ekspedicije na najviši vrh Sjeverne Amerike i najhladniju planinu svijeta, Denali na Aljasci. I pored ekstremnih uslova koji su pratili naš tim tokom penjanja, uspjeli smo da GoPro kamerom napravimo klipove i snimke koje smo iskoristili za film. Film je jedinstveno svjedočanstvo o nadljudskoj borbi i upornosti visokogoraca da u uslovima nesnosne hladnoće, oluje i lavina, stigne na najvišu tačku planine i time, po prvi put u istoriji razviju zastavu Crne Gore na ovom vrhu koji se smatra najtežim za penjanje u seven summits seriji. Film predstavlja svjedočanstvo o jednom od najvećih uspjeha crnogorskog planinarstva, ali, istovremeno, zapis o velikoj borbi sa ćudima planine, sreći, snazi, fizičkoj i mentalnoj, o svim elementima neophodnim da se stigne do najviših gora svijeta – navodi Milan Radović autor filma.

Film je ispraćen od strane velikog broja planinara koji su prisustvovali otvaranju festivala, među kojima su bili predstavnici planinrskih saveza članica BMU (Balkanska planinarska unija). Iako je film rađen na potpuno amaterskom nivou, bez ijednog centa budžeta, izazvao je snažnu reakciju prisutnih i velike ovacije koje su dobili učesnici ekspedicije jer je vjerno prenio spektakularne scene borbe za milost planine. Film će imati i svoju televizijsku premijeru a biće prikazan i u više gradova u regionu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.