Preminula Elizabeth Hawley

Krajem januara ove godine u Katmanduu je, u 95. godini, umrla Elizabeth Hawley. Ikona planinarske zajednice svijeta, institucija, hroničarka himalajskih uspona, žena bez čije posvećenosti danas svijet ne bi imao jedinstvenu pedesetogodišnju preciznu arhivu himalajizma.

Elizabeth je rođena u Čikagu 1923. godine. Njen novinarski nerv je vodio širom svijeta. Stizala je i do Beograda, Makedonije, mnogih zemalja. Upoznavala je mnoge moćne ljude svijeta. I bila je sama… Pisma upućena majci svjedočila su o njenim putovanjima, ostavljajući trag fascinantne avanture. U Katmandu je stigla 1959. godine sa idejom da ostane par sedmica… Ostala je cio život. Drugovala je sa Hilarijem, Mesnerom, Humarom i svima koji su dolazili u Nepal privučeni magnetizmom Himalaja. Nije bio na vrhu onaj kome Elizabeth to nije priznala…

I mi smo imali čast i privilegiju da upoznamoovu damu kao i da se nađemo u njenoj bilježnici i u njenoj arhivi uspješnih Himalajaca. Himalaji su ostali bez svoje hroničarke zahvaljujući čijoj posvećenosti je planianrskoj porodici svijeta ostala precizna evidencija zlatnog doba himalajizma.

Goodbye Miss Elizabeth. Počivaj u miru.

03.02.2018.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.