Rezultati Bjelasičkog maratona 2018.

U subotu, 17. februara na Bjelasici je održana zimska avanturistička trka koju, četvrtu godinu za redom, organizuje Planinarski klub “Visokogorci Crne Gore”.

Trka je održana u disciplini krplje, turne skije i nordijske skije, na stazi dužine 19 km. Start i cilj je bio na skijalištu Jezerine a takmičari su imali zadatak da prođu 5 kontrolnih tačaka na različitim lokacijama Bjelasice.

Na ovogodišnjoj trci učestvovala su 54 takmičara iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, od čega 39 muškarca i 15 žena.

Ove godine je Bjelasica bila prepuna snijega i dan je bio idealan za planinarenje tako da je takmičenje prošlo u najboljem redu i bezbjedno. Trku je završilo 49 takmičara dok su četiri takmičara odustala.

U disciplini krplje, kod muškaraca pobijedio je Miloš Bodiroga član Planinarskog društva „Vučji zub“ iz Trebinja sa vremenom: 2:59:52. Srebrenu medalju osvojio je Slavko Mrdak iz kluba Extrim Outdoor iz Bijelog Polja a bronzani je bio Srđan Domazet iz PD „Vučji zub“ iz Trebinja.

Pobjednica u ženskoj konkurenciji je Miluša Bošković iz Kotora sa vremenom 3:15:59. Drugoplasirana je Gordana Rakonjac iz kluba Extrim Outdoor iz Bijelog Polja a trećeplasirana Olivera Božanović članica PK „Gorica“ iz Podgorice.

U disciplini turne skije i nordijske skije nije bilo prijavljenih takmičarki. Kod takmičara u disciplini turne skije najbolji je bio Nenad Mitrović takmičar kluba Skyrunning Serbia, iz Beograda sa vremenom 2:5:12. Drugoplasirani je Dimitrije Dulović iz Extrim Outdoor kluba iz Bijelog Polja a bronzu je osvojio Boris Čelebić iz PK „Visokogorci CG“.

Na nordijskim skijama sve tri medalje osvojili su Kolašinci, članovi PK „Bjelasica“. Pobjednik u ovoj disciplini, kao i apsolutni pobjednik trke bio je Dragutin Vuković sa vremenom 2:47:51. Drugoplasirani je bio Željko Rondović a trećeplasirani Nenad Bešić.

U rekreativnoj “Porodičnoj trci” koja je održana na stazi dužine 8 km od Jezerina do planinarskog doma Vranjak i nazad do Jezerina učestvovalo je 12 rekreativaca među kojima i predsjednica opštine Kolašin Željka Vuksanović. Rekreativnu turu je vodio predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dr Dragan Bulatović.

Uveče je u restoranu “Planinar” u Kolašinu organizovana zajednička večera, druženje i dodjela medalja i nagrada. Pored pobjednika, nagrade su dobili najmlađi takmičar, šesnaestogodišnji Ivan Bulatović iz Kolašina, kao i porodica Đajić iz Podgorice koja je bila najbrojnija na Porodičnoj rekreativnoj trci.

Ovom manifestacijom Visokogorci Crne Gore pokušavaju da svjetske trendove u ekstremnim sportovima i avanturističkom turizmu dovedu u Crnu Goru koja ima sjajne potencijale za takmičenja u prirodi, posebno u planinarskim sportovima, što može dati značajan doprinos zimskoj planinskoj turističkoj ponudi naše države.

Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta a manifestaciju su pomogli: TO Kolašin, NVO Natura, Planinarski savez Crne Gore, Društvo prijatelja Kolašina, Crveni krst Crne Gore, TA Eko-tours, GRAWE osiguranje i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore.

Fotografije možete pogledati na našoj FB stranici.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.