Rezultati Bjelasičkog maratona 2019.

U subotu, 02. marta 2019. god. na Bjelasici je održana zimska avanturistička trka „5th GRAWE Winter Adventure Race – Bjelasički maraton 2019“ koju, petu godinu za redom, organizuje Planinarski klub “Visokogorci Crne Gore” u saradnji sa Turističkom organizacijom Kolašin, Planinarskim savezom Crne Gore i Opštinom Kolašin, pod pokroviteljstvom generalnog sponzora GRAWE osiguranja.

Trka je održana u disciplini krplje, turne skije i nordijske skije, na stazi dužine 17 km i visinskom razlikom od 800 m. Start i cilj je, ovog puta, bio na novom skijalištu Kolašin 1600 a takmičari su imali zadatak da prođu 5 kontrolnih tačaka na različitim lokacijama Bjelasice.

Na ovogodišnjoj trci učestvovao je rekordan broj takmičara. Od 92 prijavljena takmičara na startu se našlo 75 takmičara iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od čega 28 žena i 47 muškaraca. Najveća konkurencija, kao i ranijih godina, bila je u disciplini krplje.

Jutro nije najavljivalo pogodno vrijeme za održavanje takmičenja jer je niska oblačnost zatvorila grebene Bjelasice, ali, obzirom da se radi o avanturističkoj trci koja podrazumijeva i snalaženje u planini, organizator je pomjerio start trke samo za pola sata. kasnije se vrijeme otvorilo i takmičari su mogli bez problema da prate stazu, pronađu kontrolne tačke i uživaju u čarima Bjelasice. Takmičenje prošlo u najboljem redu i bezbjedno. Trku je završilo 68 takmičara dok je 7 takmičara odustalo tokom trke.

Apsolutni pobjednik trke je Lazar Badanjac iz HPD „Sniježnica“ iz Dubrovnika koji je stazu na turnim skijama prošao za 2 sata 11 minuta i 5 sekundi.

U disciplini krplje, kod muškaraca pobijedio je Miloš Bodiroga član Planinarskog društva „Vučji zub“ iz Trebinja sa vremenom: 2:22:52. Drugo mjesto zauzeo je Slavko Lukovac iz PK „Bjelasica“ iz Kolašina a treće Branislav Baltić, član PK „Sinjavina“ iz Mojkovca .

Pobjednica u ženskoj konkurenciji je, i ove godine, Miluša Bošković iz Triatlon kluba iz Kotora sa vremenom 2:52:03. Drugoplasirana je Gordana Rakonjac iz Bijelog Polja sa vremenom 3:46:00 a trećeplasirana Vera Lalatović članica PK „Komovi“ iz Podgorice.

U disciplini turne skije kod muškaraca je najbolji bio Lazar Badanjac iz Dubrovnika, drugoplasirani je prošlogodišnji pobjednik Nenad Mitrović iz Srpske Skyrunning asocijacije iz Beograda sa vremenom 2:53:44 a trećeplasirani Igor Milošev, član PD Trebević iz Istočnog Sarajeva sa vremenom 3:20:18. U ženskoj konkurenciji takmičila se jedna takmičarka Marija Sekulović članica Srpske Skyrunning asocijacije a trku je završila sa vremenom 3:48:18.

Na nordijskim skijama sve tri medalje osvojili su Kolašinci. Pobjednik u ovoj disciplini je Dragutin Vuković sa vremenom 2:17:35. Drugoplasirani je Željko Rondović sa vremenom 2:20:16 a trećeplasirani Darko Medenica sa vremenom 2:38:11. U ženskoj konkurenciji pobijedila je Milena Bulatović članica PSK “Trebaljevo” iz Kolašina sa vremenom 2:22:45. Druga prijavljena takmičarka nije završila trku.

U rekreativnoj “Porodičnoj trci” koja je održana na stazi dužine 5 km od skijališta do planinarskog doma Vranjak i nazad učestvovalo je 16 rekreativaca. Rekreativnu turu je vodio predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dr Dragan Bulatović.

Uveče je u restoranu “Planinar” u Kolašinu organizovana zajednička večera, druženje i dodjela medalja i nagrada. Pored pobjednika, nagrade su dobili najmlađi takmičar kao i najbrojnija porodica na rekreativnoj trci. Medalje, pehare i nagrade dijelili su Milisav Bato Bulatović predsjednik opštine Kolašin, Dragan Bulatović predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore, Aleksandar Đajić generalni sekretar Visokogoraca Crne Gore, Željko Pejović predstavnik JP Skijališta Crne Gore, Milan Đukić predsjednik skupštine opštine Kolašin i Maja Pavličić direktorica GRAWE osiguranja. Zahvalnice je podijelio Milan Radović predsjednik Visokogoraca Crne Gore.

Ovom manifestacijom Visokogorci Crne Gore pokušavaju da svjetske trendove u avanturističkim sportovima dovedu u Crnu Goru koja ima sjajne potencijale za takmičenja u prirodi, posebno u planinarskim sportovima, što može dati značajan doprinos zimskoj planinskoj turističkoj ponudi naše države.

Manifestaciju su, pored generalnog sponzora GRAWE osiguranja, podržali: Opština Kolašin, Turistička organizacija Kolašin, Turistička organizacija Bijelo Polje, Aquapark Budva, Crveni krst Kolašin, JP Skijališta Crne Gore, Planinarski savez Crne Gore, NVO Natura, TA Eko-tours Kolašin, Apartmani Mirović Kolašin i apartmani LUX Jovanović Kolašin.

Fotografije možete pogledati na našoj FB stranici.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.