Visokogorci na krovu Evrope

540175_10200613572154849_1029187125_nEkspedicija „Elbrus 2013.“ uspješno je okončana. Na dan državnosti Crne Gore, 13. jula 2013., u jutarnjim časovima, na najvišu tačku u Evropi uspješno su kročili vođa ekspedicije Dušan Bošković sa svojim timom koji su još sačinjavali: Ivana Šuković, Ivan Femić i Marko Rešetar.

Bio je ovo treći uspješan uspon članova našeg kluba na najviši evropski vrh, po prvi put pod zastavom Visokogoraca, budući da su prethodne dvije ekspedicije na ovaj vrh organizovane dok su naši članovi bili u drugim klubovima a klub Visokogorci CG još nije bio formiran.

Elbrus, visok 5642 m je vrlo zahtjevna planina. Pored visine koja je uvijek izazov i za najiskusnije visokogorce, ova planina nosi mnogo drugih teškoća i izazova koje planinari moraju savladati na putu do njenog vrha. Specifičnost i zahtjevnost planina vulkanskog porijekla znaju samo oni koji su se penjali na njihove visove. No, to nije prestavljalo bilo kakav problem za spremne članove našeg tima koji su se pripremali studiozno i ozbiljno, kako to i priliči renomeu kluba kome pripadaju.

Usponom na najviši evropski vrh nastavljen je niz sjajnih planinarskih rezultata Visokogoraca CG, koji se ogledaju u uspješnoj realizaciji svih naših ekspedicija. Članovi tima su se ovim rezultatom kvalifikovali za nastavak uspona na najviše planinske vrhove svijeta, i očekujemo da im ovaj rezutat bude podsticaj i motiv za nastavak visokogorske priče najvišeg dometa.

Zahvalni smo crnogorskim medijima koji su bili na visini zadataka i ovom rezultatu posvetili maksimalnu pažnju. Mislimo da ovakvi uspjesi planinara svakako zavređuju pažnju medija i javnosti, i vjerujemo da će mediji i ubuduće naći svoj interes u promovisanju planinarskih sportova, rezultata i uspjeha, nezavisno da li su oni ostvareni na dan državnosti ili neki drugi dan i nezavisno od toga ko ih je od crnogorskih planinara ili klubova postigao. Zahvaljujemo i prijateljima kluba koji su pomogli uspješnu realizaciju ove zahtjevne ekspedicije organizovane sopstvenim snagama.

Uskoro očekujemo izvještaj vođe ekspedicije sa foto albumom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.