X Tabor Visokogoraca-Maganik (Međeđi vrh 2139 m) 15-17.03.2019.

Maganik jenajkamenitija planina središnje Crne Gore i po svojim izuzetnim kraškim oblicima predstavlja posebnu planinsku oblast iako je neki autori ubrajaju u masiv Moračkih planina. Impozantni vrhovi sazdani od pločastih, strmih stijenovitih površi (Trešteni vrh), preko kotlova i vrtača, do Babinog zuba na kome se 1973. godine desila velika avionska tragedija JAT-ove Karavele, daju ovoj planini neki nestvarni pejzaž, surov, ali i lijep zbog svoje neobičnosti. Na Maganiku se nalazi najdublja jama u Crnoj Gori, Željezna jama (Iron deep) sa istraženom dubinom 1027 m. Takođe, na Treštenom vrhu nalazi se zastrašujući bezdan sa nazivom Nyx koji se nalazi na 11 mjestu svjetske liste najdubljih vertikala. Ovo grotlo potpuno okomitih strana, koje uzima dušu i um speleologa, završava se na dubini od 429 metara.

Međeđi vrh (2139m) je najviši vrh planine Maganik. Sa ovog vrha se pruža fantastičan pogled na: Trešteni vrh, Babine zubove, Tali, Tornu, Kapu moračku, Stožac, Prekornicu, Kamenik, Komove, Bjelasicu, Durmitor itd. U zimskim uslovima uspon na Međeđi vrh zahtijeva dobru fizičku kondiciju i tehničku opremljenost. U zavisnosti od stanja snijega uspon se vrši ili ljetnjom varijantom ili jednim od zimskih smjerova u južnoj stijeni vrha. Tura može biti kružna sa povratkom preko Maganičkog katuna, što je bezbjednija varijanta.

Kanjon Mrtvice svakako je jedan od najlepših kanjona bivše Jugoslavije. Skriven podno planine Maganik predstavlja pravo blago netaknute prirode. U kanjonu nalazite na mnoge atrakcije, Danilov most, Kapija želja, Bijeli nerini a posebno čuvene Mrtvičke grede. Mrtvičke grede su staza koju je kroz stijenu probio general Danilo Jauković 1973. godine, kako bi napravio put između sela Mrtvo Duboko i Velje Duboko. Zaista impresivan prizor!

Program ture:

Petak, 15.03.2019.

Autom se stiže do Gornjih Rovaca (selo Granica), nekih 8-9 km sa magistralnog puta Podgorica-Kolašin. Pješačenje do bivaka na lokalitetu Đatlo 1330 mnv (oko 2 h pješačenja). Smještaj u bivaku i šatorima.

Subota, 16.03.2019.

Polazak na uspon u 6 h. Do vrha se savladava visinska razlika od 800 metara i potrebno je 4-5 h penjanja. Povratak preko Maganičkog katuna (4 h). Dolazak u bivak oko 16 h. Zajednički ručak. Uveče druženje sa učesnicima tabora uz vatru.

Nedelja, 17.03.2019.

Povratak do prevoza (1 h pješačenja). Spuštanje u selo Međuriječje i organizovanje šetnje kanjonom Mrtvice (oko 3 h pješačenja).

Potrebna oprema:
– Odjeća i obuća za visokogorske zimske uspone;
– Šator (osim za 22 učesnika koji će spavati u bivaku i katunu i koji su prvi rezervisali ovaj smještaj);
– Vreća za spavanje (za sve učesnike);
– Cepin;
– Dereze;
– Pojas alpinistički ( sa dva karabina i prusikom);
– Kaciga (poželjno);

Napomena:

Visokogorci Crne Gore, tradicionalno, organizuju zimski visokogorski tabor. Devet prethodnih tabora je održano u Grbaji, u planinarskom domu „Branko Kotlajić“. Jubilarni, deseti, organizujemo na planini Maganik, koja je „naša planina“ budući da na Maganiku održavamo preko 60 km planinskih staza a započeli smo izgradnju planinarskog doma na lokalitetu Đatlo, ispod katuna Poljana. Na taboru obezbjeđujemo zajednički ručak nakon uspona (subota). Smještaj je u bivaku i šatorima. Prvih 22 prijavljenih učesnika ima obezbijeđen smještaj u bivaku i kolibi u katunu (300 m od bivaka), ostali postavljaju šatore. Svi učesnici moraju imati vreću za spavanje. Organizator je obezbijedio određenu količinu pića (pivo i vino) ali, preporučujemo da svaki učesnik donese piće za sebe (zbog nemogućnosti transporta veće količine). Molimo sve učesnike koji namjeravaju da dođu na tabor da se najave.

Za sve dodatne informacije i prijave:

Milan Radović +38267650829 (SMS, Viber)
visokogorci@gmail.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.