18 mrtvih na Everestu, 4000 u Nepalu

CDcJO_RW8AA8QNXNepal je prije dva dana (25.04.2015.) zadesio razorni zemljotres jačine 7,8 stepeni po Rihterovoj skali. Saopšteno je da je poginulo 4000 ljudi, a svakim danom broj otkrivenih žrtava se povećava. Saobraćajne veze su prekinute, međunarodni aerodrom je zatvoren. Na žalost, obim katastrofe se ne može još dugo sagledati.

Najžešća razaranja su zadesila glavni grad Nepala Katmandu, kao i istoimenu dolinu. Ova dolina je poznata po brojnim kulturno-istorijskim spomenicima pod zaštitom UNESCO-a. Jedan od sedam ovih spomenika, čuveni Durbar trg, u potpunosti je uništen. Trg je u nekadašnji oblik napravio i sagradio radža Siddhi Narasimha, koji je vladao od 1620. do 1661.godine.

0,,18408208_303,00

Razoran zemljotres je zatresao i Himalaje pa su ga osjetili brojni planinari koji koriste proljećnju sezonu penjanja za uspone na neki od himalajskih kolosa. Na žalost, zemljotres je donio žrtve i na planini. U sniježno-kamenoj lavini koju je zemljotres pokrenuo, u baznom kampu Mont Everesta poginulo je 18 planinara a povrijeđeno više desetina. U vrijeme zemljotresa u baznom kampu na južnoj strani Everesta bilo je oko 1000 planinara.

Na Himalajima se nalazi i nekoliko grupa alpinista iz regiona. U regionu Anapurne nalaze se dvije grupe pod vođstvom Extreme summit team-a i Dragana Jaćimovića. U okviru ženske ekspedicije koja je uspješno izvela uspon na vrh  Tarpu Čuli visok 5663 m, nalaze se i dvije planinarke iz Crne Gore: Biljana Medenica i Radmila Krgović. Od organizatora ovih ekspedicija saznali smo da su svi članovi dobro i da se po planu vraćaju kući. Najnovije informacije kazuju da su djevojke i njihov vodič Aleksandar Rašin, nakon uspona na vrh, sišli u bazni kamp.

Takođe, Slovenci su sa dva tima prisutni na Himalajima. Iz njihovih tabora dobili smo potvrdu da je i sa njima sve u redu i da u njihovim ekipama nema stradalih ni povrijeđenih.

Zbog prekida telefonskih i komunikacionih veza, u javnosti se pojavljuje dosta neprovjerenih i nepouzdanih informacija. Pratićemo i dalje šta se dešava na Himalajima i Nepalu, u nadi da, ionako ogroman broj žrtava, se neće povećati. Iako se jedino životi ne mogu vratiti, a sve materijalno se nadoknadi, tugujemo sa narodom Nepala i zbog žrtava ali i zbog nepovratno uništenih jedinstvenih spomenika kulturnog nasleđa koji su ostavili snažan utisak na nas prilikom odlaska u Himalaje.

Himalaji su jedno od najtrusnijih područja na svijetu. Narod Nepala, Indije i drugih država se navikao da živi sa potresima, ali ovako razoran zemljotres nije zahvatio ovo područje još od 1934. godine.

 Milan Radović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.