Alpi, uspješno još jednom

IMG_3598Uspješno je okončana i naša druga ovogodišnja ekspedicija. U devetodnevnom pohodu na Alpe zastava našeg kluba i države zaviorila se na tri vrha u tri države.

Najprije smo 14. jula, samo dan nakon što je četveročani tim našeg kluba popeo Elbrus, uspješno savladali visinu od 4164 m koliko je visok švajcarski vrh Breithorn. Dva dana kasnije stajali smo na najvišem vrhu Italije, Gran Paradisu visokom 4061 m, što je bio treći uspon naših članova na ovaj alpski vrh. Kao šlag na tortu došao je uspon na najviši vrh Evropske unije Mon Blan visok 4810 m, ostvaren 19. jula.

IMG_3460Ekspedicioni tim su sačinjavali: Milan Radović, vođa ekspedicije i članovi: Tanja Pavličić, Aleksandar Đajić, Savić Glendža, Pljevljak Branko Tomić i naš sugrađanin koji živi u Oslu Igor Vujović. Svi članovi tima su popeli sve vrhove osim što je Tanja propustila Gran Paradiso čuvajući svježinu i snagu za glavnu „utakmicu“.

Usponom na Mon Blan vjerovatno smo napravili svojevrstan rekord u crnogorskom planinarstvu: ovo je bio četvrti uspješan uspon naših članova na najviši zapadnoevropski vrh. Ovog puta sa još jednom specifičnošću: dvojica članova tima, Đajić i Glendža su ovaj vrh popeli sa jedne strane, tehnički i fizički veoma zahtjevne, sa du Midi-ja i spustili se rutom via normale preko di Goutera.

Bila je ovo po svemu izuzetna ekspedicija: stabilan i pripremljen tim, odlična atmosfera, posvećenost cilju, dobar odgovor planine, maksimalan uspjeh, i sve ostvareno prema planu. Studiozna i stručna priprema ekspedicija u cjelokupnoj organizaciji našeg kluba, postala je zaštitni znak Visokogoraca Crne Gore. Tako je bilo na Elbrusu, tako je bilo na Alpima a, vjerujemo, tako će biti na još jednoj ekspediciji koju pripremamo i koju ćemo najaviti ovih dana.

Uskoro očekujemo izvještaj vođe ekspedicije sa alpskih visova.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.