BiH upisala “Seven summmits“

pict14Bosansko-hercegovačko planinarstvo je ostvarilo veliki uspjeh. Poznati alpinista Naim Logić je prije 3 dana kompletirao uspone na najviše vrhove svih sedam kontinenata i time postao prvi BiH alpinista kojem je to pošlo za rukom. Logić je osvojio vrhove Everesta (Nepal – 8850 m) Aconcague (Argentina – 6962 m), Denalija (Aljaska – 6194 m), Kilimanjara (Afrika – 5896 m), Elbrusa (Rusija – 5642 m), Carstensz Pyramida (Indonesija – Nova Gvineja – 4884 m) i Mt. Vinsona, (Antartika-4897 m).

Ovaj rezultat je značajan iskorak u razvoju planinarstva nama susjedne zemlje, značajan i za region i dalji napredak alpinizma i visokogorstva na našim, nekada zajedničkim, prostorima.

Logić je rođen u Sarajevu, gdje je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu, a tu je i radio. Zbog rata u BiH je otišao u Phoenix u Arizoni, gdje je doktorirao na Arizona State Universityju, a potom se i zaposlio. Trenutno radi u elektroprivredi Arizone. Aktivan je u mnogim stručnim udruženjima. Za svoj predani rad dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Logić živi u Phoenixu sa suprugom Mirjanom i kćerkom Miom.U svoje slobodno vrijeme Naim se aktivno bavi planinarstvom i ima gotovo 40 godina alpinističkog i visokogorskog iskustva.

Čestitamo Naimu ovaj rezultat, dostojan najvišeg ranga u visokogorstvu kao i Planinarskom savezu BiH. Radujemo se uspjehu naših prijatelja jer, ubijeđeni smo, ovakvi rezultati u regionu će doprinijeti daljoj ekspanziji visokogorskih uspjeha i u našoj državi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.