Bjelasica (Razvršje i Crna Glava) 02./03.12.2011.

Ovaj vikend je veća grupa planinara iz Srbije i Bosne predvođena Željkom Dulićem boravila na Bjelasici a sa njima je bio i naš  drug Zele (Davor Zelenika) i njegova ekipa Bukvalisti. Iskoristili smo priliku da se družimo u planinarskom domu Džambas i da popričamo za Željkom o Denaliju, ekspediciji  koja nas čeka u maju.

Planina: Bjelasica;

Datum: 2.-3. dec 2011.;

Uspon: Razvršje 2033 mnv, Crna Glava 2139 mnv, Mučnica 1812 mnv;

Učesnici: Na usponu: Davor Zelenika, Igor Stojović, Boris Čelebić i Bojan Bošković (Mučnica); Druženje: Zoran Prljević, Milan Radović i Aleksandar Đajić;

Posle dobrog druženja u petak veče u planinarskom domu Džambas na mojkovačkoj strani Bjelasice,  u subotu ranom zorom krećemo na uspon. Veći dio ekipe krenuo je direktno na Crnu Glavu a nas trojica spustili smo se do katuna Vragodo pa kroz šumu na Razvršje, vrh sa kog se pruža odličan pogled na masiv pitome Bjelasice. Iako je početak decembra, imamo prilično dobre meteo uslove za hodanje, ako izuzmemo jak vjetar koji nam je na momente pričinjavao probleme. Nastavili smo grebenski ka prilično udaljenoj Crnoj Glavi. Nismo imali vremena za predah, ovo je bio jedan prilično usiljeni marš. Sa Crne Glave se vraćamo  preko Ursulovačkog i Šiškoga jezera, najljepših krajeva ove planine. Dolazimo u dom prilično umorni, nakon 9 sati konstantnog hodanja.Poodokativnoj računici prešli smo oko 30 km.

U domu nas zatiče vesela atmosfera. Pridružuju seMilan, Zoran i Đaja i nastavljamo druženje do kasno u noć uz gledanje Željkovog filma sa Denalija i razgovor o ekspediciji. Dao nam je dosta korisnih informacija koje će nam, nadam se, pomoći u usponu na ovu opasnu i nepredvidivu planinu.

U nedelju, neko je odmarao a neko išao da pješači do Turjaka iako je dan bio oblačan i kišan. U povraku smo jedva sišli kolima jer je put od doma, pogotovo prvih par km,  postao blatnjav i jako klizav.

Bio je ovo još jedan lagani planinarski vikend u očekivanju naših zimskih visokogorskih uspona i snijega kao preduslova za njih.

 Boris Čelebić

Bjelasica, 02-03.12.2011.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.