Broad Peak prvi put ispenjan zimi, dvojica stradala

03kazimierz_glazek_broad_peak_k2Jedan od osamhiljadaša koji se nalazi u masivu Karakoruma, Broad Peak (8027 mnv) po prvi put je ispenjan u zimskom periodu. Na žalost, ovaj istorijski poduhvat je okončan tragično: dvojica članova poljske ekspedicije su zauvijek ostala na ovom himalajskom kolosu.

Kao i kod većine drugih osamhiljdaša, i ovaj su po prvi put zimi ispenjali Poljaci. Vrlo iskusan tim u sastavu: vođa ekspedicije Krzysztof Wielicki i članovi: Maciej Berbeka, Adam Bieleck, Artur Hajzer i Tomasz Kowalski, ovoga puta su se zaputili u masiv Karakoruma, tamo gdje se nalaze osamhiljadaši nepenjani u zimskim uslovima. Ekspedicija je bila pod direktnim pokroviteljstvom predsjednika Poljske uz podršku Ministarstva za turizam i sport, a predstavljala je dio zahtjevnog programa Himalaji 2010.-2015.

Vođa ekspedicije je čovjek koji je prvi u zimskim uslovima popeo Everest, Kangchenjungu i Lhotse. On je iz baznog kampa pratio penjanje svog četveročlanog tima. Sva četvorica penjača su uspjela da se domognu vrha 05. marta 2013. godine.

Pri spuštanju sa vrha članovi ekspedicije su silazili u nejednakom ritmu, dvojica poslednjih veoma sporo. Iz poslednjeg kontakta sa Kowalskim, 513a43aea089f_ovođa ekspedicije je saznao da ovaj ima problem sa disanjem, da osjeća jaku iscrpljenost a imao je problem sa derezom koja mu je spala pri spuštanju. Kowalski je u tom kontaktu rekao da vidi Berbeka ali da ne zna u kakvom je stanju. Iz baze su vidjeli svjetiljke lampi na padini, ali su se tokom noći izgubile. Kuvar je narednog jutra, navodno, vidio jednog penjača blizu pukotine na 7700 mnv. Pakisatnski planinar koji je pomagao ekspediciju je uspio da se popne do pukotine, ali nije vidio nikakav trag dvojice poljskih penjača i bio je primoran da se vrati.

Nakon što nijesu pronađeni nikakvi tragovi nestalih planinara, dvojica preostalih penjača, zajedno sa pakistanskim planinarom su se spustili iz C-4 u bazu jer je najavljeno pogoršanje vremena i pad temperature na -50. Vođa ekspedicije je Tomasza Kowalskog i Maciej Berbeka proglasio mrtvim.

Maciej Berbeka je rođen 1954. godine u Zakopanima. Ispenjao je pet osamhiljadaša, zajedno sa Ričardom Gajevskim 1984. godine popeo je prvi zimski uspon na Manaslu a 1995. godine zajedno sa Macijem Pavlikovskim Cho Oyu. Prvi je čovjek koji je preskočio granicu od 8000 metara u zimskim uslovima u masvu Karakoruma. Anapaurnu je ispenjao novom rutom, preko južnog zida.

9994410ef9Tomasz Kowalski je rođen 1985. godine u Dabrovu, živio je i radio u Poznanju. Prepenjao je mnoge vrhove i smjeri na Tatrama, Alpima, Andima, Pamiru, Denaliju i drugim planinama svijeta. Tokom jedne sezone popeo je četiri sedamhiljadaša na području ex Sovjetskog saveza. Popeo je šest od sedam seven summits vrhova. Trčao je maraton.

Dvojica poljskih alpinista su ušli u legendu i to platili najvišom cijenom. Svakako, ta činjenica neće zaustaviti penjače sa raznih strana da urade ono što do sada nikom nije pošlo za rukom: da izvedu zimski uspon na preostala dva osamhiljadaša koji su nepopenjani u najtežim uslovima: K2 i Nanga Parbat. Najvjerovatnije će to biti Poljaci, ali neka to ostane za neku drugu priču…

 

05-broad-peak-zaginieni-cz-b

ZIMSKI USPONI NA VRHOVE VIŠE OD 8000 m


Everest: Krzysztof Wielicki, Leszek Cichy (Pol) 17.02.1980.
Manaslu: Maciej Berbeka, Ryszard Gajewski (Pol) 12.01.1984.
Dhaulagiri: Andrzej Czok, Jerzy Kukuczka (Pol) 21.01.1985.
Cho Oyu: Maciej Berbeka, Maciej Pawlikowski (Pol) 12.02.1985.
Kangchenjunga: Krzysztof Wielicki, Jerzy Kukuczka (Pol) 11.01.1986.
Annapurna: Jerzy Kukuczka, Artur Hajzer (Pol) 03.02.1987.
Lhotse: Krzysztof Wielicki (Pol) 31.12.1988.
Shishapangma: Piotr Morawski (Pol), Simone Moro (Ita) 14.01.2005.
Makalu: Simone Moro (Ita), Denis Urubko (Kaz) 09.02.2009.
Gasherbrum II: Simone Moro (Ita), Denis Urubko (Kaz), Cory Richards (USA) 02.02.2011.
Gasherbrum I: Adam Bielecki, Janusz Golab (Pol) 09.03.2012.
Broad Peak: Maciej Berbeka, Adam Bielecki, Tomasz Kowalsk e Artur Malek (Pol) 05.03.2013.

 

Milan Radović

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.