Davo Karničar će pokušati spust skijama sa K2

Najekstremniji alpski skijaš, poznati Slovenac Davo Karničar je danas (14. juna 2017.) krenuo u Pakistan sa idejom da se popne na zloglasni K2 i pokuša spust skijama sa ovog vrha koji slovi kao „ubica planinara“. Davo ovu ideju odavno ima na umu i sprema se za ovaj nevjerovatan poduhvat već godinama. Ako uspije, pedesetčetvorogodišnji Slovenac će postati prvi čovjek na svijetu koji je to uradio. Karničar će pokušati tzv kontinuirani spust, tj skijanje sa vrha bez skidanja skija i bez korišćenja užadi koja se na planini postavljaju za osiguranje.

Davo Karničar je alpinista, alpski skijaš, instruktor alpinizma, gorski spasilac i trener skijanja. Bio je uspješan takmičar u alpskom skijanju, republički šampion a vozio je i svjetski kup. Svjetski je postao poznat nakon što je uspio, prije 17 godina, kao prvi čovjek na svijetu da se skijama spusti sa najvišeg vrha svijeta Mont Everesta. Prije toga, 1995. godine je sa svojim bratom Drejcem postao prvi Slovenac koji se

Milan Radović u društvu Dava Karničara

skijama spustio sa nekog osamhiljadaša. U pitanju je bila, ni manje ni više nego Anapurna. Takođe, preskijao je Seven summits vrhove. Teško je nabrojati sve ekstremne stvari koje je Karničar uspješno izveo u svojoj karijeri. Dobitnik je Srebrenog ordena slobode Republike Slovenije za izuzetna dostignuća. Poznata revija Men’s Journal ga je proglasila najboljim ekstremnim sportistom na svijetu. Davo je više puta boravio u Crnoj Gori, penjao se na Durmitor i skijao kao i držao više seminara i obuka na temu skijanja.

Novosti sa ekspedicije Dava Karničara na K2 možete pratiti OVDJE.

 

Našem prijatelju Davu Karničaru želimo dobro vrijeme, sreću na usponu i uspješan spust.

Milan Radović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.