Dragan Jovović osvojio južni pol

Naš prijatelj Dragan Jovović, alpinista iz Kragujevca je sinoć po našem vremenu osvojio južni pol i tako postao prvi Srbin kome je to uspjelo. Jovović je 1. januara kao član međunarodne alpinističke ekspedicije krenuo u osvajanje Antarktika. Plan je bio da najkasnije do 19. januara ekspedicija stigne do cilja, ali zahvaljujući forsiranju i odlučnosti vođa ekspedicije četiri dana pre plana osvojen je krajnji jug planete. Zbog nevremena je prijetila opasnost da se ekspedicija zaustavi i možda čak vrati neobavljenog zadatka.

 Ekspedicija je krenula iz čileanskog grada Punta Arenas, odakle je avionom doletjela do Patriot Hilsa, iz koga je na skijama krenula u pohod dug 106 kilometara do Antarktika.

 Na cilj su stigli posle mukotrpnog puta u ekstremnim vremenskim uslovima sa temperaturom koja je u pojasu oko Južnog pola pala na minus 60 stepeni.

 U ekspediciji nije bilo nosača opreme pa su alpinisti sami vukli sanke i opremu tešku po 50 kilograma i postavljali logore.

– Juče, po najvećem nevremenu, kada je ekspedicija bila na samo 25 kilometara od cilja, između 22 i 23 sata po našem vremenu, vođa ekspedicije je doneo odluku da krenemo. Vreme je bilo dosta loše, vođa je spavao i u jednom trenutku je rekao – krećemo, pakujemo se. Svi smo se pogledali i u tom trenutku je takva odluka bila više nego hrabra. Mislio sam da ćemo ići sat-dva da se primaknemo koliko možemo i da se odmah ponovo ulogorujemo. Ali i Bog nas je pogledao, nebo se otvorilo, što ovde nije nikavo iznenađenje, jer vreme zna da se menja iz trenutka u trenutak. Narednih šest sati smo se približavali Južnom polu, sve do nekih 4 – 4:30 ujutru po našem vremenu i primakli se na devet kilometara – naveo je Dragan Jovovič prilikom javljanja Kagujevčanima.

Jovović se sinoć oko 21,30 h javio sa informacijom da se domogao južnog pola, najhladnije tačke na planeti.

Kragujevački biznismen Dragan Jovović (53) je direktor “Takovo osiguranja” u tom gradu, vlasnik ekskluzivnog hotela “Mount” na Kopaoniku i član Planinarsko-alpinističkog kluba Kragujevac, kao i beogradskog “Extreme Summit Team-a”.

Čestitamo Draganu na velikom uspjehu i očekujemo ga i u Podgorici da nam prenese svoja iskustva iz ovog nesvakidašnjeg poduhvata. Drago nam je da je ovaj čovjek, naše gore list, uspješan na mnogim poljima i da ga imamo za prijatelja našeg Kluba. Nadamo se i nekoj novoj zajedničkoj ekspediciji, jer znamo da imamo zajednički cilj, stići dalje i više…

 

One comment on “Dragan Jovović osvojio južni pol

  1. Batric says:

    Svaka cast.
    Pozdrav za Dragana i sve vas.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.