Durmitor, nova 2011. godina

Novogodišnji praznici su dobra prilika za druženje, opuštanje, ali, bogami i za uspone na naše predivne planine. Brojna ekipa Visokogoraca & Co je novu godinu dočekala na Žabljaku, i tom prilikom izvršila uspon na durmitorske vrhove Šljemena i Savin kuk, kao i turu na Milošev tok.

Datum: 30.12. 2010. – 3.01.2011.

Vrhovi: Šljemena 2455 mnv, Savin kuk 2313 mnv;

Ekipa: Ana Mijušković, Sanja Zuković, Jelena Petković, Marijana Vučković, Milijana Đeković, Jelena Marković, Igor Stojović, Aleksandar Đajić, Marko Rešetar, Simo Gošović, Boris Čelebić.

                                                         Šljemena

 Poslednjeg dana 2010. godine odlučili smo se za uspon na impresivni durmitorski masiv Šljemena. Krenuli smo dosta kasno na ovaj uspon, već je uveliko prošlo 10 sati. Polazna tačka nam je bila na oko dva kilometra od skijališta u pravcu Virka. U početku snijeg je bio mekan ali ne i dubok tako da smo lako napredovali. Kasnije smo naišli na led i tu su počeli problemi. Naime, nismo svi imali dereze i cepine pa se gubilo na vremenu. Led i strme strane natjerale su nas da napravimo improvizovanu navezu od prusika koja nam je pomogla da se domognemo grebena. Na vršni grben smo izašli oko 14 h i procijenili da bi dalji odlazak ka vrhu bio previše rizičan, što zbog zaleđenog terena što zbog vremena kojeg nam je manjkalo, tako da se ekipa vratila. Meni je bilo žao da odustanem i produžio sam ka vrhu a za to mi je trebalo manje od dvadesetak minuta. Nagrda za to je bila vrhunski pogled i dobre fotografije.

                                                     Savin Kuk

 Mislio sam da će  uspon  na Šljemena biti dovoljan da ispratimo staru godinu simbolično usponom na vrh, ali novi član našeg tima Marko Rešetar je imao ideju i da se u novu godinu uđe usponom! Predložio je Savin Kuk i da tamo dočekamo Novu godinu. Malo sam se mislio da li je to pametno ali Jelena i Mara su bile više nego ubjedljive tako da smo ja i Marko dva sata prije ponoći krenuli na uspon. Pratili smo ski stazu a vrijeme nas je služilo, nije bilo vjetra a samim tim ni neke prevelike hladnoće. Od kraja  žičare imali smo prtinu od skijaša koji je taj dan izašao na vrh i spustio se sa njega na skijama tako da nam je i on dosta pomogao.  Sa vrha se pružao pogled na Žabljak, gledali smo vatromet i nazdravili za srećnu i usponima berićetnu 2011. godinu!

                                                      Milošev Tok

 Milijana, Đaja, Marko i ja riješismo da 2 janura napravimo jaku turu. Mislili smo penjati Bandijernu od Stožine, međutim razočarenje je uslijedilo vrlo brzo. Nismo se mogli ni primaći zamišljenom polazištu, trebalo nam je do Stožine sat i po hoda tako da smo odustali od Bandijrne i krenuli direktno grebenom ka Miloševom toku. Bilo je detalja gdje smo se morali navezivati zbog kombinacije leda i stijene ali i to je dalo draž ovom usponu. Izašli smo na visinu preko 2300 mnv, Sedlena greda je već bila ispod nas ali oblak je poklopio Šljemena  i dalji uspon je bio nemoguć jer niko od nas nije peo vrh sa te strane. Vrh nam je izmako ali ostale su lijepe fotografije i lijep osjećaj pogotovo zbog atraktivnog pravca kojim smo penjali, dobrog pogleda i  divljači (divokoza, lisica i zečeva ) koju smo sretali po planini.

 Boris Čelebić

Durmitor, nova godina

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.