Ekspedicija „ELBRUS 2013.“

elbrus1U duhu ostvarivanja zacrtanih ciljeva – uspon na najviše svjetske vrhove i popularizacije planinarenja u Crnoj Gori, Visokogorci Crne Gore će uskoro realizovati ekspediciju na najviši vrh Evrope – Elbrus 5642 mnv. Članovi ekspedicije su: Dušan Bošković-vođa ekspedicije, Ivan Femić, Marko Rešetar i Ivana Šuković.

Ekspedicija kreće 04. jula iz Podgorice, odakle članovi tima avionom odlaze za Moskvu, a potom za Tereskol. Članovi tima već duže vrijeme se spremaju za ovu ekspediciju, striktno se držeći plana priprema. Imajući u vidu spremnost ekipe i želju za novim visinama, ne sumnjamo da će tim uspjeti da razvije klupsku i državnu zastavu na najvišem evropskom vrhu. Ostaje samo da vremenske prilike budu naklonjene našem timu.

dule i ivanaOvo je treći uspon članova našeg kluba na najviši evropski vrh, s tim što će se pro prvi put naći naša zastava na toj tački, obzirom da su prethodna dva uspona izveli naši članovi još dok su bili u drugim klubovima a naš klub nije bio ni formiran.

Na sjeveru glavnog Kavkaskog vijenca, jednog od najvažnijh planinskih vijenaca na svijetu, u Ruskoj republici Kabardino – Balkariji, na jugu evropskog dijela Rusije nedaleko od granice sa Gruzijom, nalazi se vulkanska kupa planine Elbrus. Dakle, Elbrus je ugašeni vulkan na Kavkazu sa oko 50 glečera, krater prečnika 300 – 400 m je sada ispunjen ledom i snijegom.

Istočni vrh ove planine ima visinu 5621 m i prvi put je ispenjan od strane Kabardinskog vodiča Kilara Kiršova 1829. god., koji je radio za Rusku vojno – naučnu ekspediciju. Zapadni, i malo viši vrh, ima nadmorsku visinu od 5642 m, osvojen je 1874. god., od strane Balkarijskog vodiča Akije Sotaijeva.

IMG_2875Zapadni vrh planine Elbrus predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije, jedan je od „world seven summits“. Granica stalnog snijega nalazi se nešto ispod 3700 mnv. Iako je Elbrus najviši vrh u Evropi, spada u tehnički lakše vrhove ali ovu surovu planinu ne treba podcjenjivati. Po broju poginulih planinara, Elbrus je jedna od najsmrtonosnijih planina na svijetu.

Picture 1059Uspon na Elbrus obavlja se svake godine kada to dozvoljavaju političke prilike u toj oblasti (česti su sukobi), gotovo isključivo južnom stranom i započinje u seocima Terskol i Čeget na nadmorskoj visini od 2100 m.

Za planinu Elbrus je vezan i grčki mit o Prometeju, naime, legenda kaže da su gnjevni bogovi Prometeja, koji je ljudima dao vatru, okovali i ostavili da umre negdje na Elbrusu.

Stotine ljudi godišnje penje Elbrus, uglavnom u ljeto. Planina nije tehnički teška ali je fizički izazovna, opasna i surova zbog visoke kote, trajnog snijega i jakog vjetra.

Završni uspon očekujemo 13. jula, ukoliko vremenske prilike dozvole ispunjenje plana.

Želimo sreću našoj ekipi u ostvarivanju kontinuiteta uspješnih rezultata po kojima je naš klub prepoznat.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.