Ekspedicija „Kilimandžaro 2018“

U nedelju 04. februara 2018. startuje ekspedicija na najviši vrh Afrike Kilimandžaro 5895 m u kojoj učestvuje naša članica Jelena Petković. Ekspedicija se realizuje u organizaciji naših prijatelja Extreme summit team-a iz Beograda i trajaće 13 dana.

Sa svojih 4600 m od podnožja do vrha Uhuru (5895m), Kilimandžaro predstavlja planinu sa najvećom visinskom razlikom na svijetu. Ova planina je san svakog avanturiste, ali i svih ostalih osoba koje gaje naročitu ljubav prema Africi. Nalazeći se na trećem stepenu južne geografske širine od ekvatora, klima na Kilimandžaru spada u red tropskih, što omogućava rast bujne vegetacije na ovoj planini. Nacionalni park Kilimandžaro osnovan je 1971. godine iz šumskog rezervata kojeg su osnovali nemački kolonizatori još 1910-ih, a upisan je i na UNESCO-ov popis svetske baštine u svrhu zaštite brojnih vrsta koji žive u parku.

Pored uspona na Kilimandžaro, članovi ekspedicije će uživati i u jedinstvenom safariju u Tanzaniji i obići rezervat Ngorongoro, kao i druge africke pejzaže – Jezero Manijara nacionalni park itd.

Ovo će biti drugi put da Visokogorci Crne Gore odlaze na najviši vrh crnog kontinenta. Prvi put je naša članica Tanja Pavličić razvila zastavu kluba i države 2011. godine i time smo upisali ovaj vrh u seven summit seriju koju želimo ostvariti kao klub.

Jeleni će ovo, nakon uspona u Alpima, uključujući i Mon Blan biti novi izazov u nastavku uspješne visokogorske karijere i, budući da je psihofizički izuzetno spremna i motivisana, sigurni smo da će se zastava našeg kluba i naše zemlje ponovo zavioriti na najvišem vrhu Afrike.

Jelena, srećno!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.