Generalna skupština EUMA

Dragan Bulatović  revizor Evropske planinarske asocijacije – EUMA prisustvovao je Generalnoj skupštini  asocijacije u Leeds-u.

Generalna skupština Evropske planinarske asocijacije  EUMA održana je  u Leedsu u Velikoj Britaniji 6.maja 2023.godine. Skupštini je prisustvovao član UO PK “Visokogorci Crne Gore  i aktuelni EUMA revizor Prof. dr Dragan Bulatović. Na Skupštini je raspravljano o važnim temama. Evropski planinari su se pozdravili sa svojim predsjednikom Rolandom Stierleom koji se upustio u nove izazove kao novi predsjednik  Njemačke planinarske asocijacije – DAV. Istovremeno je jednoglasno izabran novi predsjednik EUMA-e Jozeff Klenner iz Njemačke koji će tu  važnu funkciju obavljati naredne četiri godine. Roland Stierle  zasluženo je postao je počasni član EUMA-e zbog svojih velikih napora i ostvarenih rezultata u prethodnom periodu.

Na skupštini su usvojeni Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2022.godinu koje je podnio Roland Stierle. Tačnost finansijskih izvještaja i finansijsku stabilnost EUMA-a potvrđena je u Izvještaju revizora koji je podnio  Dragan Bulatović.

Generalni sekretar Andreas Ascchaber podnio je detaljan izvještaj o realizaciji ERASMUS+ projekta.

Potpredsjednica Ingrid Hayek izvjijestila je  o posjeti Briselu gdje su dogovoreni sastanci sa EEB-om, WWF EU, Euromontanom, uz diskusije o raznim temama kao što su mobilnost i transport, problem vukova, novi zakon o obnovi prirode, direktiva o vodi. Delegacija  se susrela s europarlamentarcima i stiče se  utisak da je EUMA već prilično poznata u nekim EU institucijama. Potpredsjednik Bojan Rotovnik predstavio je  novu početnu stranicu EUMA-e.

U daljem toku sjednice usvojene su  izmjene Statuta i odlučeno je da se sjedište EUMA-e preseli iz Brisela u Minhen. Usvojen je Budžet za 2023.godinu.

EUMA je krovna evropska planinarska asocijacija, okuplja  33 nacionalne asocijacije sa preko 3,2 miliona članova. Sjajan domaćin sastanka u Leeds-u  bio je British Mountaineering Council, koji je organizovao bogat dvodnevni program aktivnosti za učesnike sastanka. Program je  između ostalog obuhvatio treking turu i penjanje na prirodnim stijenama u okolini Leedsa.

Domaćin  naredne Generalne skupštine EUMA 2024. biće Hrvatski planinarski savez.

Dragan Bulatović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.