Greg Boswell izveo prvi zimski smjer u stijeni Coire an Lochain

_59042724_youithclimberposterDana 7. decembra 2013. godine Greg Boswell je izveo prvi zimski smjer  The Demon u stijeni Coire an Lochain u Škotskoj. Smjer je težinske skale IX.

Blagi decembar u Škotskoj je omogućio zanimljiv početak zimskog penjanja. Bilo je nekoliko prvih ponavljanja i prvenstvenih smjerova ali je pravi hit ono što je uradio Greg Boswell koji je u Northern Corries izveo prvenstveni zimski smjer težine IX.  Boswell je prije par godina dok je penjao ljetnji smjer u blizini primijetio liniju zanimljivu za pokušaj uspona. Nakon jednog perioda provedenog na penjanju leda u Kandi odlučio se da pokuša uspon ovim prvenstvenim smjerom. Coire an Lochain je litica na sjevernoj strani masiva Cairngorms poznatog kao Northern Corries. Odlikuje ga relativno brz pristup jer se nalazi u blizini skijaškog centra Cairngorm. The Northern Corries se sastoji od strmih podupirača sa žljebovima, a obzirom da su pozicionirani sjeverozapadno već sa prvim zimskim danima pretvaraju se u najbolji mogući zimski poligon sa lednim područjima koje škotski penjači obožavaju. Jednostavan pristup i pouzdani uslovi mamac su za mnoge ljubitelje penjanja. Generacije vodećih škotskih penjača su ostavile značajne zimske tragove u ovom području. Ipak, uspon Greg Boswell-a predstavlja najimpresivniji zimski uspon u ovom području do sada.

21467Greg Boswell je jedan od najiskusnijih  mladih penjača u Škotskoj. Startovao je sa 13 godina 2004. godine. Putovao je u razne krajeve svijeta, upoznao svjetsku penjačku elitu i penjao u najrazličitijim uslovima. Njegova strast je penjanje zimskih smjerova u škotskim stijenama. U sezoni 2010/11 popeo je impresivnih 11 pravaca težine VIII i IX i to sa svojih 19 godina!  Simon Richardson je za ovog penjača rekao: “This is one of the most remarkable runs of high standard winter climbing ever seen in Scotland”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.