Hajla (2403 mnv), 13.-15.01.2012.

Povod odlaska na Hajlu je bio tradicionalni, XV po redu memorijalni pohod „Safet Mavrić Ćako”, u organizaciji PSD Hajla. Ovo je jedan od najmasovnijih planinarskih okupljanja na prostoru Crne Gore, koji iz godine u godinu privlači sve veću pažnju planinara iz regiona i šire. Osim sjećanja na čuvenog alpinistu i planinara Safeta Mavrića Ćaka, koji je poginuo 6. januara 1997. godine, ovo je prilika za međusobno upoznavanje i druženje velikog broja planinara iz različitih klubova i država, razmjenu iskustava i uspostavljanje saradnje.

Datum: 13-15.01.2012.;

Planina: Hajla 2403 mnv;

Savladana visinska razlika: 950m;

Vrijeme uspona: 5.30 h:

Vremenski uslovi: snijeg od 50-200cm, temperatura do -20C i jak vjetar.

Učesnici: Dušan Bošković, Tanja Pavličić, Brano Šćekić i Slavo Šarić, u organizaciji PK Visokogorci i planinari iz drugih crnogorskih klubova, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske – ukupno oko 150 planinara iz regiona.

Ovogodišnji memorijalni pohod izveden je u veoma teškim vremenskim uslovima, probijajući se kroz ogromni snijeg koji je na nekim mjestima dostizao visinu i preko 2 metra, niskoj temperaturi i do -20C i veoma jakim vjetrom. Uprkos lošim vremenskim uslovima, volja, motiv i umijeće bili su presudni da se vrha Hajle (2403m) domogne preko 60 planinara. Velike zasluge za ovako uspješan pohod pripadaju organizatorima memorijala, koji su se, kako se to od njih i očekivalo, potrudili da i ove godine funcioniše sve besprekorno.

Posebno bih se zahvalio Feki Kurtagiću, našem domaćinu, koji je sve uradio da se osjećamo udobno u prelijepom ambijentu planinarskog doma „Grope”, kao i vodičima Semiru Kardoviću i Zuku Kurtagiću, koji su vodili sam uspon prema vrhu na jedan profesionalan, kvalitetan i prije svega bezbjedan način.

Dušan Bošković

Hajla 13.-15.01.2012.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.