Hum Ora(h)ovski (1834 mnv) 28.01.2012.

Ovaj vrh nalazi se iznad Kučkih Korita i ono što ga čini zanimljivim je odličan pogled na masiv Prokletija. Prilaz iz Podgorice je lagan, stiže se brzo a i put se čisti zimi. U sniježnim uslovima uspon nije lagan a može biti i opasan zbog brojnih škrapa.

 

Datum: 28.01.2012.

Planinski masiv: Kučke planine

Vrh: Hum Orahovski, 1834 mnv

Uspon izveli: Marko Rešetar i Boris Čelebić

Na zimske ture treba krenuti rano i kad krećemo u subotu posle naporne radne sedmice, rano ustajanje je zadnje što bi mi prijalo. Marko je došao kod mene u 5 h i trebalo nam je skoro 40 minuta da se nakanimo da krenmo, obojici se spavalo. Svraćamo na bureke i krećemo ka Koritima. Vozim polako pogotovo dio posle Orahova, po putu debeli sloj leda ali uspjevam izać do lovačke kolibe na Koritima. Krećemo markiranom stazom ali je ubrzo gubimo. Ulazimo u jedan detalj nimalo naivan ali srećom kratak, u uskom grlu kojim moramo proći otvara se ogromna i duboka škrapa.Nekako smo je uspjeli zaobići, pa nastavljamo kroz gustu četinarsku šumu po sigurnijem terenu. Kako je snijeg prilično veliki sporo napredujemo. Kako je vrijeme bilo odlično za uspon, sa vrha smi imali fantastičan pogled na crnogorske planine. Odlučujemo da obiđemo čitav greben zbog ljepšeg pogleda na Prokletije i Cijevnu. U povratku smo uspjeli naći dobru stazu ali nas je opet dočekao onaj detalj koji je u silasku bio još teži.

Hum Orahovski i Kaženik su vrhovi oko Korita koje bih zbog pogleda na Prokeltije ilakedostupnostii u sniježnim uslovima preporučio svim planinarima.

 Boris Čelebić

 

Hum Ora(h)ovski 28.01.2012.

.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.