In memoriam: Marjan Manfreda Marjon

p-marjonJoš jedna legenda je otišla u legendu. Član legendarne prve generacije slovenačkih alpinista koja je pronijela slavu jugoslovenskog alpinizma, Marjan Manfreda Marjon poginuo je u saobraćajnoj nesreći u 65. godini života. Marjon je preživio mnoge izazove velikih svjetskih gora, doživio značajne godine za jednog alpinistu, ali nije sačekao prirodnu smrt.

Pionir slovenačkog alpinizma, gorski vodič i spasilac Marjan Manfreda rođen je 1950. godine u Bohinjskoj Beli. Prve alpinističke korake je napravio u alpinističkom odseku PD Matica-Ljubljana. Odmah je skrenuo pažnju na sebe značajnim smjerovima u slovenačkim planinama. Marjon je bio član prve slovenačke (jugoslovenske) ekspedicije na Makalu (8463 m) 1975. godine, i tada je, zajedno sa Stanetom Belakom postao prvi Slovenac na vrhu višem od 8000 m. Istovremeno je postavio svjetski rekord u penjanju bez dodatnog kiseonika. Ekipu su činili još: Nejc Zaplotnik, Viki Grošelj, Stane Belak-Šrauf i Ivč Kotnik.

Penjao je na Tatrama, Kavkazu, Andima, Himalajima… Bio je član ekspedicija na: Makalu 1972. i 1975., Kangbačen 1974, Everest 1979, Lotse 1981, Daulagiri 2004, Ama Dablam 2005… Marjon se pominje u mnogim knjigama, zapisima i tekstovima poznatih svjetskih alpinista a i sam je napisao knjigu “Ledeno sunce”.

Sudbine su čudne i neumoljive. Čovjek koji je toliko puta gledao smrti u oči i preživio, čovjek koji se vratio sa najviših gora svijeta, koji je toliko puta, nakon povratka sa planina ostajao u bolnici, čovjek kome su skoro nakon svakog povratka sa visokih gora amputirali neki prst, doživio je da ga smrt stigne u saobraćajnoj nesreći i to vozeći bicikl…

Marjon se pridružio svojim prijateljima koji su, odavno, na onoj strani gdje se vječno penje po visovima duše i snova.

Marjon, legenda koja će da živi dok žive generacije alpinista nadahnjivane pričom koju nam je ostavila nezaboravna prva generacija južnoslovenskih alpinista.

Počivaj u miru.

Milan Radović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.