Ispenjan Nanga Parbat u zimskim uslovima

vrhNakon trideset jednog pokušaja u prethodne gotovo tri decenije, čuveni osamhiljadaš Nanga Parbat, ili Gola Gora, planina visoka 8126 metara, koja se nalazi u planinskom vijencu Karakorum u Pakistanu konačno je ispenjan u zimskim uslovima. Ovaj istorijski uspjeh postigli su, u petak 26. februara, Italijan Simone Moro, Španac Alex Txikon i Pakistanac Muhammad Ali “Sadpara” i time se upisali u red legenarnih penjača poput Hermann Buhl-a, Reinhold Messner-a, Tomaža Humara i Steve House-a koji su obilježili uspone na ovu planinu. Četvrti član tima Italijanka Tamara Lunger prekinula je svoj uspon na grebenu, neposredno ispod vrha, a razlog, za sada, nije poznat.

Nakon što je Italijan Simone Moro prošle zime odustao od završnog zimskog uspona na Manaslu, ove zime se, sa ekipom, uputio na jedan od dva jedina neosvojena osamhiljadaša u zimskim uslovima, Nanga Parbat. U petak 26. februara, oko 20 h po pakistanskom vremenu saopštili su da su, nakon uspješno ispenjanog vrha, stigli u četvrti visinski kamp na visini od 7200 metara, 14 sati nakon kretanja iz poslednjeg visinskog kampa, odnosno nakon 5 dana od kretanja iz baznog kampa.

mapa

Skica uspona

Čekamo detalje o ovom istorijskom usponu, ali ono što je već sada poznato je da je ekipa uspjela stići na vrh nakon velikih izazova i velikog nadmudrivanja sa uslovima koji su vladali na planini. Može se reći da se uporno čekanje na pravi momenat isplatio iako aklimatizacioni proces nisu odradili kako su planirali zbog lošeg vremena i lavina. Naime, u aklimatizacionom procesu Txikon i Sadpara su dostigli “samo” 6700 metara a Moro i Tamara 6100 metara.

Ekipa je na završni uspon krenula iz baznog kampa 22 februara po teškim uslovima za penjanje jer je duvao jak vjetar. Nakon 10 sati borbe stigli su u kamp 2 na 6200 metara. Zbog olujnih uslova koji su vladali na planini, u drugom visinskom kampu čekali su povoljnije vrijeme do 24. februara kada su nastavili prema logoru 3 na visini od 6700 metara u koji su stigli za 5 sati. U četvrtak 25. februara stigli su u kamp 4 na visinu 7200 metara koji je zadnji visinski kamp. U petak 26. februara u 6 sati ujutru krenuli su prema vrhu. Ostalo je istorija, napisana samo prije par dana…

1

Dvadeset osam godina od prvog pokušaja je ova planina čekala da neko uspije stići na njen vrh u zimskim mjesecima. Poređenja radi, Mont Everest je ispenjan zimi još davne 1980. godine. Od četrnaest osamhiljadaša, još jedino K-2 ostaje nedostižan zimi.

Simone Moro je rođen 1967. godine u Bergamu. Školovao se za bibliotekara ali njegova preokupacija je

Simone Moro

Simone Moro

alpinizam i slobodno letenje. Simone je pravi sportista, plivač i plivački trener, planinar i trener sportskog penjanja, planinarski vodič, spasilac i pilot helikoptera. 1992. godine je započeo svoje himalajske avanture. I kao svaki Himalajac, ko se jednom sretne sa njihovom magijom, nebrojeno puta se vraća tamo. Prva epizoda mu je bila Everest, i neuspjeh ga nije razočarao. Na 7400 metara je, zbog neiskustva, doživio moždani edem ali je zahvaljujući brzom transportu spašen. Sledeće dvije decenije su bile jako plodne. Simone Moro je postao prvi čovjek na svijetu koji je napravio četiri prvenstvena zimska uspona na osamhiljadaše: Shisha Pangma (2005), Makalu (2009), Gasherbrum II (2011) i Nanga Parbat (2016).

Alex Txikon je rođen 1981. godine u Lemoi u Baskiji. Najmlađi je od trinaestoro braće i sestara. U

Alex Txikon

Alex Txikon

Himalaje je krenuo devedesetih godina, nakon što je Huanito Oirazabal imao prezentaciju svog uspona na K-2. Dugo godina je bio snimatelj u ekipi Edurne Pasaban, prve žene na svih četrnaest osamhiljadaša. (Alexa, Edurne i Huanita smo, Dragan Bulatović i ja, sreli i upoznali na usponu na Manaslu 2008. godine. Alex i Edurne su popeli vrh dan nakon nas). Alex je popeo 11 osamhiljadaša i prvi je Španac koji je izveo prvenstveni zimski uspon na neki od osamhiljadaša.

 

Muhammad Ali

Muhammad Ali

Muhammad Ali “Sadpara” je rođen 1977.godine. Do 1999. godine vadio je mermer i prodavao ga u Karačiju. Od te godine počeo je da radi kao porter za razne ekspedicije na pakistanskim osamhiljadašima. Ali “Sadpara” je postao najbolji pakistanski alpinista koji je popeo svih pet osamhiljadaša u Pakistanu, a penjao je i najviši vrh svijeta Mont Everest.

Tamara Lunger je rođena 1986. godine u Bolzanu. Fascinaciju planinama je naslijedila od oca koji je alpinista i turno skijaš, šampion Italije 2006.i 2008. godine. Sa četrnaest godina je sanjala izlazak na osamhiljadaš, a

Tamara Lunger

Tamara Lunger

želja joj se brzo ostvarila. Sa 23 godine, 2010. godine je ispenjala Lhotse a prije dvije godine je ispenjala K-2 bez dodatnog kiseonika kao druga Italijanka u istoriji kojoj je uspjelo da stigne na ovaj, jedan od najzahtjevnijih planinskih vrhova.

Čekamo novu zimu i nove pokušaje da se stigne i na K-2 i tako se zatvori knjiga prvenstvenih zimskih uspona na osamhiljadaše. Možda to pođe za rukom baš ovoj ekipi…

 

 

 

 

 

 

 

ZIMSKI USPONI NA VRHOVE VIŠE OD 8000 m

EVEREST: Krzysztof Wielicki, Leszek Cichy (Pol) 17.02.1980.
MANASLU: Maciej Berbeka, Ryszard Gajewski (Pol) 12.01.1984.
DHAULAGIRI: Andrzej Czok, Jerzy Kukuczka (Pol) 21.01.1985.
CHO OYU: Maciej Berbeka, Maciej Pawlikowski (Pol) 12.02.1985.
KANGCHENJUNGA: Krzysztof Wielicki, Jerzy Kukuczka (Pol) 11.01.1986.
ANNAPURNA: Jerzy Kukuczka, Artur Hajzer (Pol) 03.02.1987.
LHOTSE: Krzysztof Wielicki (Pol) 31.12.1988.
SHISHAPANGMA: Piotr Morawski (Pol), Simone Moro (Ita) 14.01.2005.
MAKALU: Simone Moro (Ita), Denis Urubko (Kaz) 09.02.2009.
GASHERBRUM II: Simone Moro (Ita), Denis Urubko (Kaz), Cory Richards (USA) 02.02.2011.
GASHERBRUM I: Adam Bielecki, Janusz Golab (Pol) 09.03.2012.
BROAD PEAK: Maciej Berbeka, Adam Bielecki, Tomasz Kowalsk e Artur Malek (Pol) 05.03.2013.
NANGA PARBAT: Simone Moro (Ita), Alex Txikon (Špa) i Muhammad Ali “Sadpara” (Pak) 26.02.2016.

Milan Radović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.