Ispenjano sjeverno lice Latoka 1

Slovenački alpinisti Aleš Česen (36) i Luka Stražar (29) i Britanac Tom Livingstone (27) popeli su Latok 1 (7145m) u Karakorumu u Pakistanu, preko sjeverne stijene, devetog avgusta. 11. avgusta uveče, alpinistički klub vođe ekspedicije Aleša Česena je obavijestio javnost da je trojac uspješno izvršio uspon i da su sišli u bazni kamp. Ovo je prvi uspješan uspon sjevernom stijenom Latoka 1 nakon 40 godina neuspješnih pokušaja. Trojac je savladao smjer dužine 2400 m u okomitoj stijeni ovog vrha čime su uradili nešto što nikome do sada nije pošlo za rukom.

Karakorumski sedamhiljadaš Latok 1 je decenijama izuzetno interesantan vrh za uspon zbog tehničke kompleksnosti i nevjerovatne estetike. Zbog toga je bio san najvećih alpinista ali je, sve do ovog uspona, ostao nedodirljiv preko sjevernog zida. Savladan je jedan od najtežih zidova Himalaja… I ko bi to uradio ako ne Slovenci. Ovog puta u društvu Britanca…

Vrh Latok je ispenjan prvi i jedini put do sada južnom stranom 1979. godine a učinili su to Japanci koje je predvodio Naoki Takado. Krajem sedamdesetih, najbolji alpinisti toga vremena su pokušali uspon sjevernom stijenom ali bezuspješno. Do vrha je ostalo 150 metara… Desetinama godina sjeverno lice Latoka je bilo destinacija najboljih alpinista. Preko 25 ekspedicija je pokušavala da izvede ovaj uspon. Nekoliko Slovenaca je, takođe, pokušavalo. U julu ove godine tragično je okončan pokušaj ruske ekspedicije kada je poginuo Sergej Glazunov a njegov partner Aleksandar Gukov je spašen u dramatičnoj spasilačkoj akciji nakon što je 6 dana proveo u stijeni zarobljen i nakon osam spasilačkih pokušaja.

Monumentalni uspjeh Slovenaca i Britanca je glavna vijest u svjetskoj alpinističkoj javnosti u ovoj sezoni, rezultat koji izaziva respekt. Strahovito sjeverno lice Latoka 1 konačno je ispenjano! Kuda su alpinisti „provukli“ smjer nije još u potpunosti poznato, ali će, svakako, trojac to pojasniti kada se vrate kući. Prema preliminarnim izvještajima, uspon je trajao 7 dana a u gornjoj dionici rute, trojac je izabrao sigurniju rutu tako što su se odvojili od grebena kako bi stigli na vrh.

Grupa Latok je dramatična grupa stijena u lancu Karakoruma u Pakistanu. Grupa se sastoji od 4 vrha od kojih je najviši Latok 1 sa visinom od 7145m. Ovi vrhovi su poznati po ekstremnim tehničkim teškoćama za uspon.

Ovaj uspon je najspektakularniji uspjeh na svjetskoj alpinističkoj sceni ove godine.

Milan Radović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.