IZVJEŠTAJ O RADU za 2017. godinu

Na sjednici održanoj 07. februara Upravnoi odbor je usvojio Izvještaj o radu za 2017. godinu. Objavljujemo narativni dio izvještaja, kao i finansijski izvještaj, nakon usvajanja završnog računa:

Izvještajna godina predstavlja osmu godinu postojanja i rada našeg Kluba. Kao i prethodne, i ove godine smo nastavili uspješne aktivnosti u ostvarivanju misije i ciljeva Kluba. 01. marta je održana vanredna izborna skupština Kluba na kojem je izabrano novo rukovodstvo budući da je predsjednik Dragan Bulatović podnio ostavku prije isteka mandata zbog izbora za predsjednika Planinarskog saveza Crne Gore. Za predsjednika je izabran Milan Radović a za članove Upravnog odbora: Dragan Bulatović, Boris Čelebić,Dušan Bošković, Tanja Pavličić, Zoran Prljević i Aleksandar Đajić. Za članove nadzornog odbora izabrani su: Ivana Šuković, predsjednica, Marija Đajić i Brano Šćekić. Kasnije su na sjednici od 29. avgusta 2017. godine dva člana podnijela ostavku na članstvo u Upravnom odboru i to Boris Čelebić i Dušan Bošković.

Vikend ture

Tokom izvještajne godine planom akcija je bilo planirana 31. vikend akcija. Većina ovih tura je realizovana po planu a bilo je još mnogo akcija koje su izvedene mimo usvojenog plana. Sa 16 najznačajnijih jednodnevnih i vikend akcija, vodiči su napisali izvještaje koji su objavljeni na našem sajtu i koje je pročitao veliki broj posjetilaca sajta. Ovaj segment nije na potrebnom nivou budući da je izvedeno mnogo više akcija nego što je to izvještajima konstatovano, ali i razumljivo je da je došlo do zasićenja naših članova po pitanju pisanja izvještaja.

Tokom 2017. godine Klub je organizovao i realizovao nekoliko uspona na planine u regionu: Forca i Maja Jezerce u Albaniji, Konjuh, Trebević i Jastrebica i Vučji zub u BiH.

U izvještajnoj godini smo, po osmi put organizovali Zimski tabor visokogoraca, takođe, kao i ranije, na Prokletijama, koji je održan od 10-12. marta sa pokušajem uspona na Maja Jezerce i usponom na Volušnicu. Zbog loših vremenskih prilika nijesmo uspjeli izvesti uspon na najviši vrh Prokletija već je uspon prekinut zbog bezbjednosti učesnika.

Tabor je okupio rekordan broj učesnika iz više planinarskih klubova iz Crne Gore i regiona, gotovo stotinu učesnika. Klubovi koji su bili prisutni na Taboru su: PK „Komovi“ iz Podgorice, PSK „Prekornica“ iz Danilovgrada, PK „Subra“ iz Herceg Novog, PK „Vjeverica“ iz Kotora, PK „Džambas“ iz Mojkovca, PK „Ahmica“ i PK „Jelenčica“ iz Rožaja, PSK „Berane“ iz Berana, PK „Vučji zub“ iz Trebinja, PSK „Pobeda“ , PK „Radnički“ i PK „Železničar“ iz Beograda, PK „Spartak“ iz Subotice, PK „Železničar“ iz Vršca kao i planinari iz Tuzle i Banovića. Organizator je uručio zahvalnicu i prijateljima koji uvijek pomognu održavanje ove planinarske manifestacije: Eko katunu Grbaja, vlasnika Srđana Pavićevića i kafani “Kolata” iz Gusinja, vlasnika Evlijana Bekteševića.

Manifestacije:

Klub je, u februaru organizovao III Winter Adventure Race (Bjelasički maraton), koji je bio takmičarskog tipa a discipline su: krplje, turne skoje i nordijske skije. U trci je učestvovalo 47 takmičara iz Crne Gore i Srbije, od čega 37 muškarca i 10 žena. Manifestacija je medijski propraćena a Javni servis TVCG je emitovala prilog u informativnim emisijama.

U organizaciji Planinarskog saveza Crne Gore je prvog vikenda u junu je u Kolašinu održan Prvi planinski festival koji je okupio planinare iz Crne Gore i regiona. Naš Klub je aktivno učestvovao u organizaciji pojedinih segmenata festivala i dao doprinos da se ova manifestacija realizuje na visokom nivou. Jedan od sadržaja festivala bila je promocija našeg filma “Denali-najhladnija planina svijeta” koja je izazvala veliko interesovanje i izuzetno pozitivne reakcije prisutnih. Na svečanoj akademiji povodom 66 godišnjice PSCG održanoj u okviru festivala dodijeljene su nagrade našim članovima. Tanja Pavličić je dobila zlatnu značku Planinarskog saveza a Milan Radović i Dragan Bulatović su dobili Povelju, najveće priznanje Planinarskog saveza za doprinos razvoju planinarstva i vrhunske sportske rezultate. Klub je, takođe, dobio nagradu, Diplomu za vrhunske rezultate u oblasti planinarenja.

Klub je u suorganizaciji Planinarskog saveza Crne Gore, Vojnog planinarskog kluba Kapetan i Sportsko-rekreativnog društva Montenegro tim iz Nikšića, početkom septembra organizovao manifestaciju “Stazama Veljka Vlahovića” koja je već postala tradicionalno okupljanje planinara kod rodne kuće Veljka Vlahovića u selu Trmanje u Rovcima. Manifestacija je okupila veliki broj planinara iz različitih klubova iz Crne Gore.

Naši članovi su učestvovali u usponima i manifestacijama u Crnoj Gori i u okruženju, u organizaciji drugih klubova. Neka od tih okupljanja i manifestacija u kojima je učestvovao naš Klub su: Noć punog mjeseca (uspon na Subru) u organizaciji PK Subra iz Herceg Novog, Memorijal “Safet Mavrić Ćako” na Hajli, Memorijal “Vera Vincek i Pavle Milošević” na Komovima, dan PSK Prekornica na Studenom, dan PD Vučji Zub iz Trebinja, dan PK Volujak iz Gacka, slet planinara na Trebeviću u organizaciji PD Trebević iz Istočnog Sarajeva, Prvomajski uranak u organizaciji SRD Montenegro tima itd.

Ekspedicije

I u ovoj godini Klub je nastavio sa organizovanjem ekspedicija na svjetske planine. Ovoga puta u pitanju su bile dvije alpske ekspedicije. Ekspedicija “Dolomiti-Monte Rosa” realizovana je u periodu 07.07-16.07.2017. Učesnici ekspedicije su bili 6 planinara iz različitih klubova od kjih su bila dva naša člana: Boris Čelebić i Filip Roganović. U ekspediciji su izvršeni usponi na sledeće vrhove: Marmolada 3344m (Dolomiti), Zumstainspitc, Parot 4432m, Punta Gnifeti 4554m, Corno Nero 4332m, Ludwigohspits 4341m, Balmenhorn 4167m;

Druga ekspedicija “Alpi 2017”, realizovana je u saradnji sa Planinarskim savezom Crne Gore. Ekspedicija je izvedena u periodu 11-20. jul 2017. a učestvovalo je 14 crnogorskih planinara od čega četiri naša člana: Milan Radović, vođa ekspedicije, Jelena Petković, Dušan Bošković i Aleksandar Đajić. Uspješno su izvedena tri uspona: Breithorn 4165 mnv (Švajcarska), Grand Paradiso 4037 mnv (Italija) i Mon Blan 4810 mnv (Francuska).

Takmičenja

Izvještajna godina donijela je značajan napredak u takmičarskim sportovima i takmičenjima na kojima su učestvovali naši članovi. U pitanju su takmičenja u planinskim i atletskim trkama u Crnoj Gori i regionu.

Na I Ostroškom polumaratonu imali smo tri učesnika. Od 161 takmičara koji su uspješno završili trku u generalnom plasmanu Filip Roganović je zauzeo 21. mjesto, Milan Radović 52. a Boris Čelebić 91. mjesto. U konkurenciji crnogorskih takmičara Filip je zauzeo 9. poziciju, Milan 18. a Boris 31. U konkurenciji veterani Milan je zauzeo četvrtu poziciju.

Klub je imao zapaženo učešće na prvenstvu Crne Gore u planinskom trčanju koje je održano u Kruševicama kod Šavnika 21. maja. Milan Radović je osvojio bronzanu medalju u kategoriji Veterani M 40 – 10.000 m. U kategoriji Veteranke M 40 – 7000 m, Tanja Pavličić je osvojila srebrenu medalju a u kategoriji Veterani M 50 – 7000 m, Brano Šćekić osvojio je zlatnu medalju.

Na VII Lovćenskom planinarskom maratonu održanom 21. maja, imali smo četiri takmičara. Filip Roganović je sa vremenom 5:09:05 uzeo bronzanu medalju u kategoriji seniori (M 20-39), odnosno četvrto mjesto u generalnom plasmanu muškaraca. Ovaj rezultat je ujedno klupski rekord. Ivan Femić sa vremenom 5:56:01 je zauzeo 9. mjesto u istoj kategoriji a Boris Čelebić sa vremenom 6:32:05 zauzeo je 11. poziciju. Imali smo takmičara i u kategoriji dječaka u kojoj je Ivo Bulatović (7 god) zauzeo treću poziciju.

Na Ultra trail trci na Staroj planini u Srbiji, održanoj 28.maja učestvovao je Milan Radović koji je na distanci 57 km zauzeo 18. poziciju od 103 takmičara na ovoj stazi.

Na trećoj planinskoj trci „Volušnica 2017“ koja je održana na Prokletijama 09. jula u organizaciji PK Radnički iz Beograda pobijedio je naš takmičar Milan Radović sa vremenom 2:20 h, popravivši rekord staze za 13 minuta.

Na Prvoj brdskoj trci u Podgorici održanoj 21.10.2017. u organizaciji „Net Active“-a i suorganizaciji našeg Kluba naš takmičar Milan Radović je osvojio srebrenu medalju.

Na 24. Podgoričkom maratonu, najvećoj sportskoj manifestaciji u Crnoj Gori, održanom 29. oktobra 2017. naš Klub je, kao i ranijih godina bio značajano zastupljen. U najtežoj atletskoj disciplini, maratonu, imali smo jednog takmičara Filipa Roganovića a u polumaratonu trojicu: Ivana Femića, Milana Radovića i Borisa Čelebića. Filip Roganović je na 42 km ostvario izuzetno vrijeme 3:28:59 i zauzeo 37 mjesto u ukupnom plasmanu od 115 takmičara koji su završili trku. Kako je maratonska trka ujedno i prvenstvo Crne Gore, Roganović je u ovoj konkurenciji zauzeo 13 mjesto. U polumaratonskoj trci Ivan Femić je ostvario vrijeme 1:40:21 i zauzeo 59. mjesto u ukupnom plasmanu odnosno 33. mjesto od crnogorskih takmičara. Milan Radović je trasu od 21 km istrčao za 1:40:44 i osvojio 63 mjesto u ukupnom plasmanu, odnosno 34. mjesto od crnogorskih takmičara a Boris Čelebić sa vremenom 1:42:33 zauzeo je 68. mjesto, odnosno 37. mjesto od crnogorskih takmičara.

Članovi našeg Kluba Filip Roganović, Boris Čelebić i Milan Radović su uspješno učestvovali na Prvom Beogradskom polumaratonu održanom 03. decembra 2017. godine. Po izuzetno teškim uslovima za trčanje (snijeg i hladnoća) naši takmičari su uspješno završili trku ostvarivši zapažena vremena uz dva lična rekorda koje su postigli Filip i Milan. Filip Roganović je distancu od 21 km istrčao za sjajnih 1:34:06 čime je ostvario 64. mjesto u ukupnom plasmanu od 1065 takmičara koji su završili trku. Milan Radović je završio trku sa vremenom 1:40:29 i ostvario plasman 127. od 1065. odnosno 9. mjesto u kategoriji 44-49 godina, od 99 takmičara koji su u toj kategoriji završili trku. Boris Čelebić je postigao vrijeme 1:59:07.

Na tradicionalnoj atletskoj manifestaciji Trofej Podgorice – ulična trka u čast dana oslobođenja Glavnog grada koju je Atletski savez Crne Gore organizovao 18. decembra 2017. godine naš Klub je nastupio sa dva takmičara koji su uzeli medalje u svojim kategorijama. U trci na 5000 m, Filip Roganović je pobijedio u kategoriji Policija a u istoj trci Milan Radović je osvojio treće mjesto u kategoriji veterani 40-50 godina.

Razvoj i unapređenje planinarske infrastrukture

Klub je u okviru projekta Ministarstva održivog razvoja i turizma, preko Planinarskog saveza, i ove godine dobio domaćinstvo nad planinarskim stazama na planini Maganiku. U pitanju su staze br. NM 402 , čiji je itinerer: Međuriječje-Most na Morači-Danilov most-kuća Bulatovića-kanjon Mrtvice – VeljeDuboko (crkva). Staza je kontrolisana u više navrata tokom sezone. Cijele sezone je bila u dobrom stanju i prohodna. prije početka sezone, s proljeća, izvršili smo krčenje na mjestima u kanjonu gdje su stabla napravila prepreku na stazi kao i markiranje djelova staze gdje je markacija bila uništena ili slabo vidljiva. Na ulazu u kamenu galeriju (Mrtvičke grede), na dijelu gdje staza prelazi preko sipara izvršili smo proširenje profila staze i povećali bezbjednost na ovom dijelu koji je, inače, najnebezbjedniji na kompletnoj stazi. Ovdje bi, za narednu sezonu trebalo postaviti gelender-sajlu, pričvršćenu za stijenu, dužine petnaestak metara kako bi se trajno riješilo pitanje prelaska preko sipara koji se stalno odronjava i ugrožava stazu. Sredinom septembra mjeseca stazu smo kompletno dodatno uredili upotrebom mašina (motorna stestera i trimer), očistili od sitnog rastinja i ona je, cijelom dužinom prohodna i dobro označena. Izvršili smo popravku markacija i oznaka.

Staza br. NM 451, čiji je itinerer: Međuriječje-Most na Morači-Danilov most-kuća Bulatovića-generalov most- Mrtvo Duboko-Granica-katun Poljana-Mali vrh-Međeđi vrh-Štrbina-katun Zabrđe-Ograđenik-Velje Duboko (crkva). Stazu smo u dva navrata tokom sezone iskontrolisali u kompletnoj dužini. Staza je prohodna i dobro označena. Tokom mjeseca septembra u dvije akcije našeg Kluba staza je dodatno očišćena, obnovljene su izblijeđele markacije i dodatno domarkirana cijelom dužinom. Staza je u potpunosti spremna za novu planinarsku sezonu, nakon donošenja odluke Saveza o otvaranju.
Takođe, održavamo i rekreativnu stazu Doljani-Medun u dužini od 8 km koju smo i tokom ove godine uređivali za nesmetano korišćenje.

Saradnja

Klub je nastavio dobre odnose i saradnju sa klubovima i planinarima iz regiona i tokom godine smo učestvovali na više manifestacija koje su organizovali ti klubovi. Ovdje ćemo izdvojiti saradnju i dobre odnose sa planinarskim klubovima: Prekornica iz Danilovgrada, Vučji zub iz Trebinja, Volujak iz Gacka, Radnički i Železničar iz Beograda, Cmiljače iz Bijelog Polja, Ahmica iz Rožaja, Trebević iz Istočnog Sarajeva, PAK Summit iz Banja Luke, HPD Prenj 1923. iz Mostara, itd.

U okviru saradnje sa Planinarskim savezom Crne Gore i podrške koju Klub daje Savezu u unapređenju razvoja planinarstva, Klub je organizovao i izveo kanjoning akciju za goste iz inostranstva, slavnog svjetskog alpinistu Indijca Satyabrata Dama sa svojim pratiocima. Akciju je vodio Zoran Prljević a realizovana je u kanjonu Međurečke rijeke na Rumiju.

Pored planinarskih organizacija, Klub sarađuje sa drugim institucijama i organizacijama. Vrijedne pomena su saradnje sa SSŠ Ivan Uskoković iz Podgorice, Dječijim vrtićem Sunce iz Podgorice, Volonterskim klubom Ekonomskog fakulteta iz Podgorice itd, odredom izviđača “Njegoš” iz Podgorice itd.

Speleologija

Nastavljena je saradnja sa DDISKF (Dinaridi-društvo za istraživanje kraških fenomena) iz Zagreba. U novembru smo učestvovali, kao gosti na skupu speleologa Hrvatske održanom u Konavlima kod Dubrovnika. Nakon ovog susreta ekipa DDISKF je posjetila Podgoricu gdje smo održali zajednički sastanak u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i dogovorili dalje zajedničke aktivnosti na izradi projekta “Zaustavljeno vrijeme, Trnovo – pećinski i etno park”

Medijska promocija planinarstva

I tokom izvještajne godine Klub je dao značajan doprinos medijskoj i opštoj promociji planinarstva i planinarskih aktivnosti kao i planinskih potencijala Crne Gore. Naši članovi su učestvovali u više televizijksih i radio emisija različitim povodima kao i govorili i pisali za više medija na teme: bezbjednost u planini, potencijali planinskog i avanturističkog turizma i kako ih iskoristiti itd. Aktivno učestvujemo u kreiranju Planinarskih novina, časopisa Planinarskog saveza CG budući da je predsjednik Kluba član redakcije ovog časopisa.

Ostale aktivnosti

U projektu Ministarstva održivog razvoja i turizma „Sva čuda Crne Gore“, u kategoriji „C“ – biznis inicijative, naš projekat izgradnja planinarskog doma “Maganik” na istoimenoj planini, osvojio je prvo mjesto. Naš projekat je pobijedio jer je Komisija prepoznala spremnost aplikanta da ga, uz subvencije i druge forme institucionalne podrške, realizuje i na taj način konkretizujemo povećanje turističke atraktivnosti lokacije na kojoj će dom biti izgrađen. Ova odluka je ozvaničena u martu mjesecu.

Na prvom planinskom festivalu održanom u Kolašinu od 02. do 04. juna 2017. godine u organizaciji Planinarskog saveza Crne Gore, u produkciji našeg Kluba održana je premijera filma „Denali 2012 – najhladnija planina svijeta“.Film je ispraćen od strane velikog broja planinara koji su prisustvovali otvaranju festivala, među kojima su bili predstavnici planinrskih saveza članica BMU (Balkanska planinarska unija). Iako je film rađen na potpuno amaterskom nivou, bez ijednog centa budžeta, izazvao je snažnu reakciju prisutnih i velike ovacije koje su dobili učesnici ekspedicije jer je vjerno prenio spektakularne scene borbe za milost planine.

U Sloveniji je, od 22. do 28. septembra 2017. god. na Bohinjskom jezeru i Ljubljani organizovan međunarodni omladinski kamp posvećen zaštiti divljih rijeka pod nazivom „Wild Rivers Camp“. Na kampu je bio zastupljen naš Klub i Crna Gora sa dva predstavnika: Anđela Radović i Nikola Prljević. Na kampu u kome je učestvovalo 30 mladih ljudi iz više evropskih zemalja održano je više radionica i predavanja posvećenih zaštiti divljih rijeka od ugroženosti, najviše izgradnjom malih hidroelektrana, što je, poslednjih godina veliki problem i u Crnoj Gori.

Početkom novembra Klub je podnio inicijativu Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada da se jedna ulica u Podgorici imenuje kao „Ulica Planinska“. Dobili smo odgovor od ovog Savjeta da je našainicijativa podržana na Savjatu i da je inicijativa procesuirana dalje prema nadležnostima.

Već po tradiciji, Klub je obilježio 11. decembar Međunarodni dan planina u vrtiću “Sunce” u Podgorici gdje smo, zajedno sa djecom iz ovog vrtića, kroz prigodan program ukazali na značaj i potrebu zaštite naših planina i prirode.

Internet prezentacije

Aktivnosti našeg kluba se mogu pratiti i na internetu, na adresi www.visokogorcicg.com kao i putem Facebook grupe gdje se redovno, gotovo svakodnevno, postavljaju informacije, izvještaji i fotografije sa naših ekspedicija, pohoda i drugih aktivnosti. Klupski sajt sadrži izvještaje sa naših vikend akcija kao i svih ekspedicija u kojima su učestvovali naši članovi. Takođe, sajt sadrži i niz korisnih informacija, kako za početnike, tako i iskusne visokogorce. Mnogo regionalnih portala je prenosilo, tokom godine, naše tekstove posebno one koje se odnose na savjete planinarima početnicima.

Tokom 2017. godine sajt je imao posjetu od strane 70426 posjetilaca, što je značajno više u odnosu na prethodnu godinu. Facebook grupa “Visokogorci Crne Gore” broji preko 2800 članova što je, takođe, napredak u odnosu na prethodnu godinu. Svaku objavu na stranici isprati u prosjeku između dvije i četiri hiljade ljudi. Link prema našoj internet prezentaciji može se naći na velikom broju planinarskih i turističkih sajtova.

Početkom 2018. godine napravili smo profil Kluba na Instagram-u, što predstavlja još jedan globalni medij na kome će biti prezentovane naše aktivnosti kroz jednostavnu formu. Takođe, obnovljen je kanal na You Toube-u gdje se mogu naći video zapisi sa našij medijskih promocija i nastupa.

Zaključak

Izvještajna godina, kao i prethodne, bila je uspješna. Nastavili smo sa značajnim brojem aktivnosti u smislu organizacije pohoda i uspona na našim planinama, nastavili smo sa tradicijom organizacije ekspedicija na svjetske planine, radili smo na promociji planinarstva i zdravih stilova življenja, kako kroz medijsku promociju tako i kroz društveno angažovane akcije. Broj aktivnosti i rezultati nadilaze brojnost Kluba i materijalno-tehnički potencijal, ali sve to nadoknađujemo entuzijazmom i posvećenošću članova. Možemo se pohvaliti činjenicom da se nijedna planinarska priča u Crnoj Gori ne može ispričati bez Visokogoraca Crne Gore, te da smo prepoznati i u širim okvirima kao ekipa vrijedna pažnje. Postavili smo nove standarde u oblasti visokogorskog planinarenja u Crnoj Gori koji nam nameću obavezu da i u narednim godinama budemo na nivou renomea koji smo izgradili kao klub.

 

Finansijski izvještaj:

 

Predsjednik
Milan Radović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.