IZVJEŠTAJ O RADU

200209_1997588298612_186003_nKako smo i obećali, nakon izborne skupštine u septembru ove godine, a poštujući načelo transparentnosti koje karakteriše rad našeg Kluba, donosimo:

IZVJEŠTAJ O RADU

sa Finansijskim izvještajem

za period 2009-2013. godina

 

Rezime

U protekle četiri godine, od svog osnivanja do danas, Planinarski klub “Visokogorci Crne Gore”  je ostvario značajne rezultate na svim poljima, pa sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je  u potpunosti opravdao svoje postojanje, zacrtanu misiju i ciljeve. Iako brojčano mali i  relativno mlad klub, uspjeli smo da se nametnemo i u javnosti  izgradimo imidž organizovanog i uspješnog planinarskog kluba. Danas ni jedna ozbiljnija priča o crnogorskom planinarstvu ne može proteći bez našeg imena. Po obimu, a naročito kvalitetu realizovanih aktivnosti naš klub svakako spada u najaktivnije i najuspješnije, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu.

IMG_1816Aktivnosti kluba, u  izvještajnom periodu 2009-2013. godina, su se uglavnom odvijale u skladu sa planovima i programima rada, koje je usvajao Upravni odbor. Konačni rezultati su svake godine bili na nivou iznad planiranog. Za četiri godine postojanja ukupno smo realizovali više od 170 visokogorskih uspona i pohoda u planinama Crne Gore i regiona, kao i 9 ekspedicija na najviše vrhove Evrope i svijeta. Pored naših akcija “Visokogorci” su učestvovali i na manifestacijama koje su organizovali drugi klubovi. Takođe, zapaženo učešće smo imali  na  pojedinim manifestacijama takmičarskog karaktera gdje smo osvojili  nekoliko vodećih mjesta. Realizovali smo nekoliko značajnih projekata u oblasti  planinarske infrastrukture i dali značajan doprinos na polju promocije i afirmacije planinarstva među širom populacijom, naročito među mladima. Uspostavili smo kvalitetnu i sadržajnu saradnju sa planinarskim i drugim sportskim organizacijama, nevladinim udruženjima, privrednim društvima, državnim institucijama, stranim predstavništvima i pojedincima. Svoju humanost i društvenu odgovornost smo pokazali u akcijama spašavanja i prilikom otklanjanja posledica elementarnih nepogoda u Crnoj Gori. Sve ove aktivnosti nijesu prošle nezapažene, pa je o našim akcijama objavljeno na desetine novinskih članaka u domaćim i stranim časopisima, više priloga u radio i tv emisijama, pa i nekoliko cijelih emisija posvećenih našem klubu. Internet stranica www.visokogorcicg.com najposjećeniji je, a po mnogima i najkvalitetniji planinarski sajt u Crnoj Gori. Ozbiljnosti i imidžu Kluba doprinosi činjenica da organe upravljanja čine dokazani planinari, obrazovani i društveno odgovorni ljudi, koji su uspješni i u drugim sferama društvenog života. Zahvaljujući razumijevanju Glavnog grada, Klub je od aprila 2012. dobio na korišćenje kancelariju u prostorijama MZ Tološi.

Ovako impresivni rezultati, ostvareni  su zahvaljujući  velikom entuzijazmu i zalaganju svih članova kluba kao i podršci naših partnera, donatora  i sponzora. Sve nas to danas čini  ponosnim i zadovoljnim i u isto vrijeme nas obavezuje da još predanije radimo na ostvarivanju postavljenih   ciljeva.

Pohodi i ekspedicije

U izvještajnom periodu 2009-2013. godine realizovali smo preko 170 planinarskih tura i akcija u zemlji i regionu što je impresivna brojka, i svakako smo u ovom segmentu najaktivniji planinarski klub u zemlji. Vrhove u Crnoj Gori i regionu koje smo pohodili  nećemo nabrajati jer bi spisak bio predugačak. Ovom prilikom ističemo veliki broj pohoda u albanskim Prokletijama od kojih su neki, vrlo vjerovatno, bili prvenstveni.

IMG_2392U protekle četiri godine realizovali smo devet ekspedicija. U okviru projekta “Seven summits”  realizovan je uspon na najviši vrh Afrike – Kilimandžaro, taj uspon je izvršila jedna od najuspješnijih crnogorskih planinarki Tanja Pavličić 2011.godine. Takođe, u okviru istog projekta, 2012. godine trojica naših alpinista popeli su najviši vrh Sjeverne Amerike i najhladniju planinu svijeta Denali 6194 m, dok su dva preostala člana tima stigla do visinske tačke 5400 m.  U protekle četiri godine izveli smo čak 4 ekspedicije na najviše vrhove u Alpima. Činjenica da je u ovim ekspedicijama učestvovao veliki broj planinara iz drugih klubova  dovoljno govori o povjerenju koji naš klub uživa u planinarskom svijetu. Tokom ekspedicije “Alpi 2010” izvedeni su usponi na sledeće vrhove: najviši vrh Austrije-Grosglokner, Italije-Gran Paradiso, Francuske-Mont Blan i najatraktivniji vrh Slovenije-Jalovec.  Tokom ekspedicije “Alpi 2011” izveden je uspon na Gran Paradiso najviši vrh Italije, dok je uspon na Mon Blan prekinut na visinskoj tački Valot na 4300 m, zbog lošeg vremena. Tokom 2013.godine imali smo dvije ekipe u Alpima, od kojih je jedna popela Brajthorn, Gran Paradizo i Mon Blan, dok je druga popela čuveni Materhorn, preko Hornli grebena. Na Dan državnosti, 13.jula 2013., u okviru ekspedicije “Kavkaz 2013” četvoro naših visokogoraca popelo je najviši vrh Evrope – Elbrus 5642 m. Visokogorci su u izvještajnom periodu izveli  još dvije uspješne ekspedicije i to: 2012. na Karpate u Rumuniji, te  2013. na Visoke Tatre u Slovačkoj. Veoma je važno ovom prilikom istaći da su sve pomenute ekspedicije, osim  ekspedicije “Kilimandžaro 2011”,  bile pripremljene i izvedene u našoj organizaciji.

Poslednje tri godine smo zaredom, u zimskom periodu, organizovali manifestaciju “Tabor visokogoraca”, na Prokletijama, na kojoj su osim crnogorskih visokogoraca  uzeli ušeća i klubovi iz regiona. Tokom ove manifestacije 2011. godine izvršen je najmasovniji zimski uspon na Karanfile ikada.

Mon Blan 4810 m (13.07.2010.)Naši članovi su redovni učesnici Lovćenskog planinarskog maratona na kome osvajaju vodeća mjesta.Tako smo 2012. osvojili 1. mjesto u ženskoj konkurenciji  i  dva druga mjesta u muškoj konkurenciji, a  2013. osvojili smo 1. mjesto u ženskoj konkurenciji, te  jedno prvo i jedno drugo mjesto u muškoj konkurenciji.  

Razvoj i unapređenje planinarske infrastrukture

Tokom prethodne četiri godine uložili smo značajne napore i realizovali  više različitih aktivnosti na poboljšanju planinarske infrastrukture u Crnoj Gori:

·         Postavili smo kutiju i pečat na vrhu Pasjak na Kučkim planinama.

·         Izradili smo i ugradili  adekvatnu peć u alpinistički bivak u Velikoj Kalici, koja predstavlja naš doprinos rekonstrukciji ovog omiljenog objekta za sve posjetioce Durmitora.

·         U saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma realizovali smo projekat optimizacije, markiranja i izrade plana  signalizacije, te postavljanje iste  za vrhunske biciklističke staze Top Trail 1 i Top Trail 2. Realizacijom ovog velikog projekta Crna Gora je dobila 700 km uređenih staza za planinski biciklizam, u skladu sa važećim standardima.

·         Postigli smo načelni dogovor sa Planinarskim savezom Crne Gore oko markiranja i postavljanja signalizacije na planinskim stazama na području Maganika i Moračkih planina. Međutim, još uvijek čekamo da Ministarstvo turizma i PSCG stave ovaj projekat na listu prioriteta u obezbijede neophodna sredstva za njegovu realizaciju.

·         Pokrenuli smo akciju za izgradnju planinarskog doma na Maganiku. Obišli smo teren,  odabrali  lokaciju i ušli u proceduru utvrđuvanja vlasništva  za parcelu na kojoj smo planirali izgradnju. Takođe smo pripremili idejni projekat budućeg objekta.  Na konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara za sreću za 2012. godinu aplicirali smo sa  projektom “Planinarski dom na Maganiku”, međutim, ovaj kao i ostali naši projekti nije dobio podršku Komisije.

Unapređenje pravnog i  institucionalnog okvira za razvoj planinarenja i sporta uopšte

IMG_2080Naš Klub je posebno zainteresovan za unapređenje pravnog i institucionalnog okvira za razvoj planinarstva i sporta uopšte, pa smo u skladu sa tim   uzeli učešća  u procesu donošenja zakonskih i podzakonskih akata i standarda u ovoj oblasti. U toku 2010. godine, proslijedili smo COK-u i Upravi za mlade i sport primjedbe na Nacrt zakona o sportu. Nažalost, nijedna od njih nije prihvaćena. Učestvovali smo na sastanku u Ministarstvu turizma na kojem je utvrđivan Nacrt uredbe o bližim uslovima za vršenje turističkih usluga koje uključuju sportsko-rekreativne i avanturističke aktivnosti. Takođe, imali smo predstavnike u radnoj grupi koja izradila Program za sticanje zvanja Planinski vodič/kinja.

Stručno osposobljavanje članstva

Jedan od strateških ciljeva našeg kluba je stručno osposobljavanje članstva, tako da smo i na tom polju u proteklom periodu ostvarili značajne rezultate:

·         dvoje naših članova je završilo obuku za skaute za planinske i biciklističke staze u organizaciji Ministarstva turizma i GTZ-a;

·         jedan član kluba je završio GSS obuku;

·         jedan član kluba je dobio licencu za markacionistu–instruktora, od strane PSCG. dok je jedna članica kluba  dobila licencu za markacionistu, od strane PSCG;

·          jedan naš član je završio obuku i položio ispit za vođu splava-raftera;

·         tri naša člana su položili ispit i dobili licencu ispitivača za zanimanje planinski vodič/kinja, od strane Ministarstva prosvjete;

·         jedan član kluba je završio obuka za planinske vodiče u okviru projekta Vrhovi Balkana;

Marketinška i medijska promocija                       

U prethodnom periodu je dosta učinjeno na marketinškoj i medijskoj promociji našeg Kluba što je doprinijelo (pored rezultata) da se za naš klub zna izvan granica Crne Gore. Ujedno radili smo na promociji planinarstva kao aktivnosti i crnogorskih planinskih potencijala. Iako su sredstva Kluba bila ograničena i usmjerena na tačno određene akcije, ipak smo uspjeli da napravimo niz stvari koje su popularisale naš Klub. Napravili smo marame za članove Kluba koje se nose na turama, kao i za poklon našim prijateljima, ušivače sa logom Kluba, majice i kontigent naljepnica sa logom i adresom sajta.  

IMG_3091Medijski smo bili veoma prisutni. Slobodno možemo konstatovati da smo u medijima najprisutniji planinarski klub u Crnoj Gori.      O našim akcijama objavljeno na desetine novinskih članaka, u domaćim i stranim časopisima, više priloga u radio i tv emisijama, pa i nekoliko cijelih emisija posvećenih našem klubu. Ovom prilikom posebno ističemo saradnju sa svim dnevnim novinama, televizijom “Vijesti” i Radio televizijom Crne Gore. Veoma kvalitetnu saradnju smo ostvarili i sa časopisom za kulturni turizam “Renome” u kome naši članovi redovno objavljuju svoje tekstove. Takođe, sarađujemo sa portalima posvećenim planinarenju.

Knjiga Milana Radovića “Nebeske note” koja govori o našim usponima na Alpe, Ande, Kavkaz i Himalaje  i njena promocija u Podgorici, Baru, Sarajevu,  Banja Luci, Beogradu i drugim gradovima dodatno je promovisala naš Klub.       

Internet prezentacije

Aktivnosti našeg kluba se mogu pratiti i na internetu, na adresi www.visokogorcicg.com kao i putem Facebook grupe gdje se redovno, gotovo svakodnevno, postavljaju informacije, izvještaji i fotografije sa naših ekspedicija i pohoda. Naš sajt je  najposjećeniji, a po mnogima i najkvalitetniji planinarski sajt u Crnoj Gori. Sajt sadrži izvještaje sa naših vikend akcija kao i svih ekspedicija u kojima su učestvovali naši članovi. Takođe, sajt  sadrži i niz korisnih informacija, kako za početnike, tako i iskusne visokogorce. Pokrovitelj sajta je turistička agencija “Explorer” iz Kolašina.

image

Saradnja sa Planinarskim savezom i klubovima

U protekle četiri godine uspostavili smo novu i unaprijedili postojeću saradnju sa klubovima u zemlji i regionu. Saradnju sa planinarskim savezom Crne Gore možemo okarakterisati kao korektnu. PSCG nam je dao preporuke i pružio podršku za ekspediciju “Denali 2012”. Međutim, smatramo da bi ova saradnja ubudće morala biti intenzivnija, sadržajnija i kvalitetnija. Ovdje u prvom redu mislimo na formiranje novih i reorganizaciju postojećih komusija u Savezu, na čemu smo više puta insistirali.

Kada je u pitanju saradnja sa klubovima, posebno ističemo kvalitetnu i sadržajnu saradnju sa PK “Prekornica” iz Danilovgrada, PK “Vučji zub” iz Trebinja i PD “Radnički” iz Beograda.

U saradnji sa PD Cmiljače iz Bijelog Polja i PD Ahmica iz Rožaja organizovali smo obuku planinarskih vodiča za mlade članove planinarskih klubova sa sjevera Crne Gore.

Saradnja sa državnim institucijama, lokalnom samoupravom, donatorima i sponzorima

U izvještajnom periodu predano smo radili na uspostavljanju kvalitetne saradnje sadržavnim institucijama, lokalnom samoupravom, donatorima i sponzorima. Ta saradnja iz godine u godinu ide uzlaznom putanjom, iako još uvijek nije dostigla nivo na kome bi naši rezultati bili praćeni adekvatnom finansijskom i drugom podrškom od strane navedenih subjekata. Nakon povratka sa ekspedicije “Denali 2012” članove našeg tima primio je tadašnji premijer Igor Lukšić i obećao nam podršku za buduće projekte. Uprava za mlade i sport je, u poslednje tri godine, podržala naše projekte  na konkursima za sufinansiranje programa u sportu. Iako su nam dodijeljeni skromni iznosi, imajući u vidu ogranična sredstva  sa kojima raspolaže Uprava, te veliki broj prijavljenih projekata, ne možemo biti nezadovoljni. Međutim, razloga za nezadovoljstvo i te kako ima kada je u pitanju Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, koja godinama odbija sve naše projekte i ignoriše  zahtjeve za obrazloženje takvih odluka. Po tužbi koju smo podnijeli zajedno sa Centrom za edukaciju i monitoring-za životnu sredinu, Upravni sud je poništio Odluku komisije o raspodjeli sredstava za 2011. godinu. Istu tužbu smo podnijeli Upravnom sudu i kada je u pitanju raspodjela za 2012.godinu, kao i krivične prijave protiv članova Komisije, zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.  Od ostalih državnih institucija ističemo uspješnu saradnju na infrastrukturnim projektima sa Ministarstvom turizma. Crnogorski olimpijski komitet je finansijski podržao našu ekspediciju na Denali. Glavni grad je pokazao da cijeni naše rezultate time što nam je dodijelio kancelarijski prostor na korišćenje. Kada je u pitanju saradnja sa privrednim organizacijama onda posebno treba istaći Montenegro Airlines koji nam je, pored donacija, u više navrata obezbjeđivao avionske karte za ekspedicije, pod veoma povoljnim uslovima. Značjne donacije imali smo i od preduzeća “13 jul – Plantaže”.

001Prije odlaska na ekspediciju Denali upriličili smo  sastanak sa predstavnicima ambasade SAD-a u Podgorici. Takođe, uspostavili smo kontakte sa našom dijasporom na Aljasci, što je rezultiralo srdačnim i sadržajnim susretima u Enkoridžu nakon ekspedicije. 2010. godine smo uspjeli da organizujemo i sastanak sa Ambasadorom za sport Evropske unije, na kom su razmatrani modaliteti saradnje i mogućnosti povezivanja sa najpoznatijim organizacijama iz domena visokogorskog planinarenja i alpinizma u Evropi.

Društvena odgovornost

Svoju humanost i društvenu odgovornost smo pokazali u akcijama spašavanja, dobrovoljnog davanja krvi i prilikom otklanjanja posledica elementarnih nepogoda u Crnoj Gori. Zahvaljujući našim članovima na Durmitoru je, krajem aprila 2013., spašen  i na vrijeme evakuisan povrijeđeni planinar iz Zvečana. Takođe, zahvaljujući informacijama koje su dali naši članovi, na Prokletijama je 2012.godine pronađen stradali italijanski planinar, koji je nestao nekoliko mjeseci ranije. Za vrijeme velikih sniježnih padavina u februaru 2012. naši članovi su učestvovali u akcijama dostave hrane i ljekova na terenu i asistirali ekipama Elektroprivrede Crne Gore u akcijama stavljanja u funkciju elektroprenosnog sistema.

Ostale aktivnosti

Od ostalih aktivnosti ističemo:

·         akcija sadnje borova u dvorištu Streljačkog centra “Ljubović” u saradnji sa JP “Zelenilo” 2010.godine

·         obilježavanje međunarodnog dana planina 11. decembra u dječijem vrtiću „Sunce“ u Podgorici, 2011. i 2012. godine

·         Veče malih planinara 23. aprila 2013.;

·         Mala škola  visokogorstva, april-jun 2013.

·         Generalni sekretar održao predavanja studentima na Ekonomskom fakultetu i fakultetu političkih nauka na planinarske teme kao i učestvovao na prvom TED-ex događaju u CNP-u gdje je govorio o izazovima planinarenja.

DSC02918

Umjesto zaključka

Za četiri godine postojanja, uspjeli smo da izgradimo imidž organizovanog i uspješnog kluba i da se izborimo za zavidnu poziciju ne samo u Crnoj Gori već i u regionu. Svjedoče o tome iznadprosječni rezultati koje smo ostvarili u većini segmenata. Brojem realizovanih pohoda i ekspedicija, sigurno smo u samom vrhu među crnogorskim  i klubovima u regionu, a po doprinosu promociji planinarstva i zdravih stilova življenja zauzimamo lidersku poziciju. Praktično smo jedini klub u Crnoj Gori koji samostalno organizuje ekspedicije na svjetske planine. Ono što posebno njegujemo i čime se dičimo, to su dobri međusobni odnosi, timski duh i drugarstvo među našim članovima. Takođe, imamo sjajne prijatelje i drugare u ostalim klubovima iz zemlje i regiona i oni su često prisutni na našim akcijama. Veliki entuzijazam, kreativnost i nesebično zalaganje svih članova u ostvarivanju zacrtanih ciljeva, kao i podrška naših partnera, donatora i sponzora imali su za rezultat ovako impresivne uspjehe u prethodnom periodu. Ne preostaje nam ništa drugo, nego da nastavimo u tom duhu i istrajemo na putu koji smo odabrali.

FINANSIJSKI  IZVJEŠTAJ

za period 2010-2012.

PRIHODI

2012.

2011.

2010.

1.PRIHODI OD ČLANARINE

200,00

180,00

160,00

2. PRIHODI OD DONACIJA

5.550,00

3.020,00

1.650,00

PSCG-COK

700,00

Advokat Vladimir Cejovic

100,00

Duvanski kombinat Podgorica

300,00

JP Čistoća

200,00

RSV Farmacija

150,00

Agrocentar Podgorica

100,00

Agencija za elektronske medije

200,00

Tržnice i pijace

150,00

Artip Company

 50,00

Home System

1.500,00

JP Zelenilo

100,00

YU Briv d.o.o.

200,00

JP Sportski objekti

100,00

Kris Stef Mont

100,00

Deponija d.o.o.

150,00

JP Vodovod i kanalizacija

200,00

NLB Montenegro banka

300,00

Put Gross Bijelo Polje

  50,00

Normal Company

300,00

 Plantaže a.d. Podgorica

950,00

500,00

Agencija za civilno vazduhoplovstvo

300,00

Skill Inzenjering Podgorica

300,00

Montenegro Airilnes

500,00

 JP Aerodromi Crne Gore

300,00

500,00

 Budvanska rivijera

200,00

 Explorer Kolasin

  70,00

200,00

Bobus Podgorica

 

200,00

Dr Trade Podgorica

100,00

Savez sportova Zeta

200,00

Fab-Live Podgorica

300,00

Sekretarijat za kulturu

300,00

Željeznički prevoz Crne Gore

100,00

Uprava za imovinu

250,00

3. PRIHODI OD PROJEKATA

700,00

8.030,00

 Komisija Skupstine CG-Denali

1.500,00

 Projekti TT1 i TT2-Ministarst. turizma

5.730,00

Uprava za mlade i sport-Denali 2012

700,00

800,00

4. PRIHODI IZ DRŽAVNOG  BUDŽETA

500,00

Budžetska rezerva

500,00

UKUPNI PRIHODI

6.950,00

11.230,00

1.810,00

RASHODI

2012.

2011.

2010.

Rashodi za Ekspedicije

6.480,00

5.710,00

1.400,00

Rashodi za projekte

5.200,00

Clanarina  u PSCG, knjizice  i markice

40,00

50,00

40,00

Hosting na internet i izrada prezentacije

70,00

70,00

200,00

Ostali rashodi (završni račun, transakcione provizije, Tabor, fotokopiranje, štampanje itd.)

255,00

202,00

157,00

UKUPNI RASHODI

6.946,00

11.222,00

1.802,00

OSTATAK

2012.

2011.

2010.

4,00

8,00

8,00

Predsjednik

 dr Dragan Bulatović

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.