Lola-Moračke planine (20.-22.06.2013.)

aKada se sa Mioske skrene lijevo prateći magistralni put kroz Gornju Moraču pa na prevoju Semolj skrenete lijevo makadamskim putem stići ćete na Javorje. Mjesto je odlično polazište za uspon na Lolu a ima i dobrih mjesta za kampovanje.

Datum: 20-22 jun 2013.;
Vrhovi: Lebršnik 1911m, Mali Zebalac 2065m, Veliki Zebalac 2129m, Lijevno 2081m, Pandurica 2027m;
Ekipa: Milena Krasić, Savić Glendža, Femić Ivan, Boris Čelebić;

Krenuli smo iz Podgorice kasno, prošlo je bilo 22 h i posle dva sata vožnje stigli na Javorje gdje smo i podigli šatore. Komarci su nas urnisali tako da smo, što zbog njih, što zbog umora brzo otišli da spavamo. Ustali smo ujutro rano, dan je bio težak i sparan ali vedar. Krenuli smo u pravcu Lebršnika i prvo se popeli na ovaj vrh. Fema i Savić su se spremali za ekspedicije pa su u cilju pripreme nastavili bržim tempom a ja i Milena vukli se kao prebijeni. I pored vrelog dana pogled je bio fenomenalan a mi nastavili putovanje po vrhovima. Prešli smo na Mali pa Veliki Zebalac i spustili se na Bljušturni do pa sa njega na Lijevno (Kenedijeva glava, ne volim koristiti ovaj naziv ali da navedem da ne bi bilo zabune). Izlaz na ovaj vrh traži određenu opreznost,malo veću, pogotovo silazak grebenom u pravcu Pandurice, ruta kojom smo se spušatali. Sa ostatkom ekipe ponovo smo se sreli na katunu Bučva na Javorju, stigli su preko sat vremena prije nas.
Vratili smo se na katun, ložili vatru i družili do kasno.

Ujutro je bilo raznih pedloga ali zbog ranih oblaka i najave kiše riješismo da odemo do Žabljaka što smo i učinili. Da bi sve bilo kako treba odosmo i prsten oko Durmitora i svratismo do rodne kuće narodnog heroja Radoja Dakića gdje napravismo duži odmor. Poslije toga uslijedilo je spuštanje u kanjon Sušice gdje smo zatekli Sušičko jezero u punoj veličini i čini mi se nikad ljepše. Potom Nedajno, Trsa pa nezaobilazno Zvonce u Plužinama, gdje smo se osvježili ko medovinom ko pivom. Stigli smo i da se okupamo u Pivskom jezeru. Potom nazad za za Podgoricu. Oblaka je bilo cijelo vrijeme ali i sunčanih perioda, odluka se pokazala dobrom jer smo dobili informacije da je već oko podne iznad Moračkih planina padala kiša i da je grmljelo.
Sve u svemu, bio je ovo još jedn fantastičan vikend, kombinacija hodanja i vožnje, mojim kangoo-om koji polako stiče zavidno terensko iskustvo.

Boris Čelebić

Lola (20.-22.06.2013.)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.