Maglič i Crna planina, 03.-05.12.2010.

Kiša je lila kao iz kabla, a grom koji je udario negdje po gradu nije nagovještavo ništa fino. Ipak, krenuli smo  ka katunu Mokra. Išli smo kroz Kuče ispod Treskavca preko Bukumira do Mokre. Čekala nas je kiša, navukli smo cerade i krenuli pored karaule do kolibe u Toplom potoku. Naložili  šporet ali nije bilo mnogo fajde od njega, na krvu je mnogo rupa i sva toplota je izlazila vani. Imali smo i posjetioca ili domaćina, miš koji nam je grickao supe i bruskete.

Planina: Maglič 2142mnv, Crna Planina 1998mnv
Datum: 3.4.5 decembar 2010
Ucesnici: Ana Mijuškovic, Milijana Djekovic, Jelana Petkovic, Jelena Markovic, Milan Radovic, Zoran Prljevic, Igor Stojovic, Dado Petric, Marko Rešetar, Boris Celebic

Maglič

Subotnje jutro nam je donijelo snijeg, metereolozi su ovaj put pogodili. Spuštili smo se do karaule, pa putem do Bušata, a potom obroncima Crne planine do prevoja Kozelj. Sa Kozelja smo krenuli sjevernom padinom Maglica i polako napredovali ka vrhu. Bilo je dosta hladno i duvao je jak istocni vjetar, a velike probleme pravio nam je teren prekriven mekim snijegom u koji smo cesto propadali i i iznad koljena. Svaki korak je bio neizvjestan jer je stajanje na kamen ili stijenu pokriveno snijegom znacilo neminovno klizanje, a bilo ih je dosta. Cijelo vrijeme uspona padao je snijeg a vidljivost loša, cesto nismo znali da li je ispred nas rupa ili neka strana, totalni gubitak orijenatacije ali imali smi travke i stijene koje su strcale iz snijega i bili nam reperi. Na vrhu se nismo zadržali puno, samo koliko da se fotografišemo, nije se vidjelo ništa osim crvene kutije za svesku i pecat. Vracali smo se polako zbog lošeg terena i u kolibu stigli mokri i umorni ali zadovoljni sa ucinjenim.

Crna Planina

U nedelju nam je stiglo pojacanje, jos 5 planinarki/ra. Cilj nedeljnog uspona bila je Crna Planina. Krenuli smo relativno kasno ali vrijeme nas je dosta dobro služilo, put kroz šumu je bio lakši nego što smo ocekivali tako da smo brzo izašli na vrh. Pogled se s vremena na vrijeme baš fino otvarao tako da su aparati non stop škljocali a Zoran je snimao kamerom. Nastavili smo dalje grebenom Crne planaine penjuci usput sve vrhove koji su nam bili na putu i spuštili se na istoimeni katun. Od njega nastavismo makadamskim putem kroz Topli potok do kolibe. Potom pozamašni obrok i povratak u Podgoricu uz posjecivanje pojedinih ugostiteljskih objekata koji su nam se našli na putu.

                                                Boris Čelebić

Crna planina

                                 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.