Maja Bošit 2413 m (22.-24.08.2014.)

aProkletijski vrh Maja Bošit je jedan je od ljepših vrhova u albanskom dijelu Prokletija. Njegove okomite litice koje padaju ka Thethiju, posebno su lijepe kada su obasjane zracima sunca, dok se u kasnim popodnevnim satima spuštate ka selu, iz pravca ćafe Tores. Pozicioniran je centralno iznad ćafe Valbona i sa njega je odličan pogled na istoimenu dolinu ali i na Theth i selo Curaj Eperm i gotovo sve Prokletijske vrhove.

Planina: Prokletije;
Vrh: Bošit 2413 mnv;
Datum: 22-24.08.2014 g.;
Ekipa: Milica Ilić, Jelena Čvorović, Bojan Bošković, Boris Čelebić;
Pristup: Thethi-ćafa oko 1900mnv, u blizini ćafe Kakija ali bliže Bošitu, uspon sa strane Curaj Eperma. Dužina staze do vrha oko 8 km, visinska razlika oko 1650 mnv, vrijeme za uspon oko 6 sati.;
Vrijeme: Sunčano uz malo oblaka u popodnevnim časovima.;

Kada sam prije 15 dana bio u Theth i peo Kakinjes, rodila se ideja da se proba uspon na Bošit upravo sa ove strane i to na način što ćemo se odvojiti od staze za Fuše Denelit. Iz Podgorice smo krenuli u petak oko 15:15 h i kako se nismo zadržavali na granici, uspjeli smo doći na ćafu Tores, u najbolje vrijeme za razgledanje ljepota gorostasnih vrhova na Prokletijama, ispod kojih se pružaju nepregledne šume i duboki kanjoni.

U subotu smo ustali oko 5 i po i već posle sat vremena hodali stazom ka Fuša Denelit. Vazduh vlažan, a jutro toplo pa smo se brzo i umarali ali ritam je bio ok. Posle sat i nešto hoda odvajamo se lijevo travnatom stranom, bez šume kojom brzo stižemo na vrh za koji na karti pronalazimo kotu 1713 mnv, ali bez imena vrha. Posle toga dosta finom stazom došli smo do ispod stijena Bošita pa traverzirali ispod njega u pravcu Kakinjes. Na mapama je tuda ucrtana staza ali mi smo je samo parcijalno nalazili, ostalo i nije ličilo na stazu, vjerovatno se odavno ne koristi pa se urušila. Dolazimo na ćafu oko 1900 mnv gdje pravimo dužu pauzu za ručak. Jelena kojoj je ovo prvi uspon na neki od Prokletijskih vrhova odučuje da ostane na prevoju, penje obližnje vrhove i uživa u pogledu. Nas troje nastavljamo da traverziramo, bsad sa druge strane Bošita koja gleda na Curaj Eperm i prelazimo preko jednog hrbata posle kojeg nas čeka nekih 70 m spusta, pa onda travnata traverza do ispod samog vrha. Potom nas je čekao strmi uspon koji je zahtijevao povećan oprez, a sam izlaz na vrh je ne toliko strm koliko rizičan zbog stijena koje su ostale ispod nas, a mi hodali po razbijenom siparu koji i nije baš najbolje držao. Na Bošitu se nalaze tri vrha od kojih je najveći srednji, obišli smo sva tri a na zadnjem i najbližem ćafi Valbona, naišli smo na dvije zabetonirane šipke, ostaci od nekog objekta ili što li već. Pogled sa vrha je nevjerovatan, ali o tome će više reći fotografije koje su u prilogu ovog teksta. Za neku od sledećih tura primamljivo nam se učinio Brijaset i ako bude sve po planu uspon ćemo raditi iz sele Curaj Eperm do kojeg se ne može kolima, već samo pješke iz sela Lekibaj na obali vještačkog jezera na rijeci Drim. Za pristup selu potrebno je oko 6 sati hoda, a u istoj turi moguće je za drugi dan planirati i uspone na Gyrke e Hapt ili Gavnit.

U nedelju smo se kupali , odmarali, obišli selo, vodopad i kulu i produžili za Skadar gdje smo sa fotografijama sa tvrđave Rozafa zaokrušili jedna i fin vikend.

Boris Čelebić

Maja Bošit (22.-24.08.2014.)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.