Mijo Kovačević pristupio Visokogorcima

Novi član našeg Kluba je, odnedavno, Miodrag Mijo Kovačević, živa legenda crnogorskog planinarstva. Tokom svečanosti proglašenja pobjednika i dodjele nagrada na Petoj GRAWE avanturističkoj trci u Kolašinu, 02. marta 2019 godine, predsjednik Kluba Milan Radović je uručio člansku kartu Miju Kovačeviću koji je nakon skoro 70 godina planinarske karijere i članstva u više klubova u zemlji i inostranstvu izrazio želju da bude član Visokogoraca Crne Gore. Tom prilikom Mijo je istakao da mu je čast da bude član jednog od najuspješnijih i najaktivnijih planinarskih klubova u Crnoj Gori. Predsjednik kluba je poželio Miju još dosta markica u planinarskoj knjižici i izrazio zadovoljstvo što je legendarni planinar prepoznao Visokogorce kao klub čiji član želi da bude čovjek takve planinarske reputacije.

Mijo Kovačević je rođen je 1933. godine u Kosovskoj Mitrovici. Zvršio je Višu realnu gimnaziju u Nikšiću i Pravni fakultet u Beogradu. Radio je u Beogradu, Nikšiću i Podgorici.

Planinarenjem se počeo baviti još kao gimnazijalac 1951. godine, kao član PSD „Javorak“ u Nikšiću. U tom Društvu je bio aktivan član planinarske i smučarske sekcije. Pored brojnih planinarskih akcija bio je učesnik na dva Republička smučarska takmičenja 1953. i 1954.godine. Po odlasku na studije u Beograd, 1956. godine postaje član PSD „Gučevo“ na Pravnom fakultetu, potom član i predsjednik PSD „Planinka“ u Studentskom gradu. Bio je podpredsjednik Univerzitetskog planinarskog odbora. Završio je ljetnji tečaj za planinarske vodiče na Rajcu, 1957.godine, kao i zimski na Prokletijama 1958.godine. Učestvovao je na dva prvenstva Srbije u planinarskoj orijentaciji.

Po završetka studija vraća su u Nikšić, gdje u PSD „Javorak“nastavlja planinarsku aktivnost sve do 1978.godine. Vodio je ekipu koja je 1964.godine bila prva na državnom takmičenju u planinarskoj orijentaciji. Učesnik je prve avanturističko-alpinističke ekspedicije koja je prvi put osvojila, do tada tajnoviti i neosvojivi kanjon Nevidio, 1965.godine.

U periodu od 1961. do 1990.godine Kovačević je pohodio i osvojio sve značajne (najveće) planine u Jugoslaviji i na Balkanu. U Titogradu, u okviru Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove 1978. godine, sa grupom entuzijasta osniva PSD „Komovi“, koje će u narednih 15 godina organizovati i relizovati raznovrsne i bogate planinarske aktivnosti i biti najaktivnije Društvo u Crnoj Gori. Učesnik je ekspedicije PSD „Komovi“ na Mon Blan, organizovane 1986.godine, povodom dvijestote godišnjice njegovog osvajanja (1786.). Počev od 1981.godine, uspostavio je saradnju u vidu planinarskih susreta i pohoda planinarskih društava „Josif Pančić“ Beograd, „Bistra“ Skoplje i „Komovi“ Titograd. Ove aktivnosti organizovane su niz godina po jedanput u svakoj republici. Inicirao je, predložio trasu i organizovao aktivnosti na markiranju i pripremi otvaranja Prve crnogorske planinarske transverzale „Planinama Crne Gore – CT1“, 1987.godine.
U periodu od 1988. do 1990.godine bio je predsjednik Predsjedništva Planinarskog saveza Crne Gore. Sa grupom planinarskih aktivista krajem 1998.godine, reorganizovao je PSD „Komovi“ u gradsko društvo otvorenog tipa i bio njegov predsjednik u jednogodišnjem mandatu. Takođe, 2001.godine bio je jedan od osnivača PD „Gorica“, čiji je član bio do pristupanja našem Klubu. Jedan je od trojice koautora knjige „Planine Crne Gore“ – vodič za planinare, koja je objavljena 2004.godine. Koautor je desetak tekstova o crnogorskim planinama u časopisu Planinarskog saveza Hrvatske „Naše planine“

Tokom bogate planinarske karijere Mijo Kovačević je sudjelovao u ogromnom broju raznovrsnih planinarskih aktivnosti. Vodio je više stotina različitih planinarskih akcija (izleti, pohodi, taborovonja, sletovi, tečajevi, ekspedicije i dr.). Markirao je na stotine kilometara planinarskih staza, držao predavanja i promovisao planinarenje među mladim generacijama. Ako uzmemo u obzir, dužinu planinarskog staža, obim i kvalitet planinarskih aktivnosti, koje je inicirao i u kojima je učestvovao, te ostvarene rezultate i ukupan doprinos razvoju i unapređenju planinarstva, Mijo Kovačević je bez premca u crnogorskom planinarstvu, a i šire.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada među kojima se ističu Zlatna i srebrna značka Planinarskog saveza Jugoslavije, kao i najveća nagrada Planinarskog saveza Crne Gore – Povelja za životno djelo u oblasti planinarstva.

Mijo Kovačević, danas kao penzioner, živi u Podgorici i Kolašinu, ali kroz različite aktivnosti i dalje veoma aktivno doprinosi radu planinarske zajednice. Visokogorci Crne Gore su počastvovani njegovom odlukom da bude dio kluba koji na crnogorsku planinarsku scenu pokušava da unese duh novih vremena i standarde razvijenih alpinističkih nacija, ne zaboravljajući tradiciju i specifičnosti crnogorskog planinarenja kroz minula vremena.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.