Na Everestu stradao Aleksej Bolotov

1368621934_0Prije nešto više od mjesec dana na našem sajtu objavili smo priču o ruskom alpinističkom dvojcu koji je krenuo u ostvarenje životnog sna: uspon na Mont Everest novom rutom u jugozapadnoj stijeni. Pokušaj je, na žalost, okončan tragično. Na visini od 5600 m, iznad kampa 1 smrtno je stradao jedan od najboljih ruskih alpinista ikada Aleksej Bolotov. Za sada nema podrobnijih informacija o ovoj tragediji. Prema jednom izvještaju Bolotov je pao sa 300 metara visine prilikom postavljanja užeta preko jedne oštre stijene.  Druga informacija govori da ga je u podnožju prvenstvenog smjera ubila stijena koja je pala na njega. Njegov partner Denis Urubko nije u tom trenutku bio sa njim.

Bolotov je rođen 1963. god. u jednom selu na Uralu. Diplomirao je na politehničkoj akademiji. Bio je oženjen, otac dvoje djece. Izveo je neke od najnevjerovatnijih uspona u poslednjih 20 godina. Između ostalog popeo je Broad Peak (8,047 m), Kangchenjunga (8,586 m), Manaslu (8,163 m), Annapurna (8,091 m), K2 (8,611 m) Cho Oyu (8,201 m),Makalu (8,463 m) zapadnim licem i mnoge druge vrhove i smjerove.  Nagrađen je Ordenom za hrabrost, jednim od najviših odlikovanja ruske federacije.

Na žalost, linija između života i smrti u visokom gorju je nevidljiva. Novi alpinistički izazovi odnose i nove žrtve. Granice ljudskih mogućnosti postoje, to je definitivno. Ali, teško je prepoznati ih, koliko god se uzdali u iskustvo.

Aleksej je za života postao legenda. Kapa dolje majstore za sve što si uradio i neka ti duša počiva u vrhovima rajske bašte.

Pročitajte priču o pokušaju uspona na Everest novim smjerom:

https://www.visokogorcicg.com/na-everest-novim-smjerom/

Milan Radović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.