Nagrade Visokogorcima

Na Prvom Planinskom festivalu održanom u Kolašinu od 02. do 04. juna 2017. godine u organizaciji Planinarskog saveza Crne Gore, na svečanoj akademiji povodom 66 godina postojanja Planinarskog saveza, dodijeljene su nagrade i priznanja klubovima, organizacijama i pojedincima za doprinos razvoju planinarstva i sportske rezultate.

Naš Klub je dobio diplomu, zajedno sa još 21 klubom, organizacijom i pojedincima za doprinos razvoju planinarstva.

Među dobitnicima priznanja su i naša tri člana: Tanja Pavličić, Dragan Bulatović i Milan Radović. Tanja je zavrijedila Zlatnu značku Planinarskog saveza zajedno sa još 6 crnogorskih planinara. Dragan i Milan su dobili Povelju, najveće priznanje Planinarskog saveza za vrhunske sposrtske rezultate i doprinos razvoju planinarstva. Najviše priznaje su dobila još dva kluba iz Crne Gore i četiri planinara.

Tanja Pavličić je jedna od najuspješnijih crnogorskih planinarki. Tanja se planinarenjem aktivno bavi više od 30 godina i bila je članica PSK Prekornica iz Danilovgrada, PK Komovi iz Podgorice. Jedna je od osnivača i član Upravnog odbora Planinarskog kluba Visokogorci Crne Gore. Ostvarila je izuzetne rezultate u u oblasti planinarstva. I danas je jedna od najaktivnijih planinarki u Crnoj Gori. Pored svih planinskih vrhova u Crnoj Gori, popela je i mnoge u regionu: Titov vrh na Šar planini, Mitikas na Olimpu, Rila u Bugarskoj, Triglav u Sloveniji, Maja Jezerce i druge. Od svjetskih vrhova ispenjala je: Breithorn (4164 m) u Švajcarskoj, Gran Paradiso (4061 m), najviši vrh Italije, Mon Blan (4810 m) najviši vrh Zapadne Evrope, Ararat (5165 m.) najviši vrh Turske, Damavand (5672 m.) najviši vrh Irana, Kilimandžaro (5896 m) najviši vrh Afrike, Akonkagva (6963 m.) najviši vrh Južne Amerike. Pored visokogorstva, Tanja je aktivna i u drugim planinarskim disciplinama, planinskom biciklizmu, kanjoningu… Učestvovala je u više akcija pomoći i spašavanja na crnogorskim planinama i tokom vanredne situacije u državi 2012. godine.

Dragan Bulatović i Milan Radović su jedni od najuspješnijih planinara u Crnoj Gori. Prvi su Crnogorci koji su popeli vrh viši od 8000 m, Manaslu (8163 m) 2008. godine. Pored ovog vrha čije penjanje predstavlja najveći domet u visokogorskom alpinizmu, imenovani planinari su ispenjali veliki broj značajnih svjetskih vrhova, među kojima: Lenin Peak (Pamir) 7134 m, Denali (6194 m), najviši vrh Sjeverne Amerike, Elbrus (5642 m.), najviši vrh Evrope, Akonkagva (6962 m.), najviši vrh Južne Amerike; Mon Blan (4810 m), najviši vrh Zapadne Evrope, Gran Paradiso (4061 m), najviši vrh Italije, Grossglockner (3798 m), najviši vrh Austrije i mnoge druge. Ono što je posebno impozantno je činjenica da su sve svoje uspone do sada izvršili uspješno, odnosno na svaki od velikih svjetskih vrhova su se ispenjali iz prvog puta.

Imenovani planinari su, u okviru kluba Visokogorci Crne Gore organizovali i vodili više uspješnih međunarodnih ekspedicija u kojima su bili zastupljeni planinari iz više planinarskih klubova Crne Gore, među kojima i iz našeg kluba, čime su dali značajan zamajac planinarstvu u Crnoj Gori. Vrijedno pomena je da je u njihovoj organizaciji i vođenju na Mon Blan izašla najveća grupa crnogorskih planinara ikada.

Dragan Bulatović i Milan Radović su, preko svog kluba i pojedinačno, dali veliki doprinos u obučavanju mladih planinara kao i propagandi i popularizaciji planinarstva u Crnoj Gori. Organizovali su škole mladih planinara, veliki broj predavanja, motivacionih govora, radio i televizijskih emisija, napisali veliki broj tekstova u dnevnim novima i časopisima. Takođe, učestvovali su i dali doprinos u mnogim spasilačkim akcijama i pomagali u vanrednim situacijama. Neke od tih aktivnosti su učestvovanje u pomoći i spašavanju tokom vanrednih vremenskih prilika u Crnoj Gori 2012. godine, spašavanje u željezničkoj nesreći 2006. godine, učestvovanje u potrazi za nestalim licima itd.

Naravno da i ostali članovi našeg Kluba zaslužuju priznanja po ostvarenim sportskim rezultatima i doprinosu razvoju planinarstva i očekujemo da Planinarski savez narednih godina prepozna taj doprinos.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.