Nebeske note

 

U izdanju Informativno izdavačkog centra “Narodna misao” iz Podgorice izašla je knjiga Milana Radovića “Nebeske note”. Knjiga donosi putopisno dnevničke zapise sa uspona na Alpe, Kavkaz, Ande i Himalaje (Mon Blan, Elbrus, Akonkagva, Manaslu).

Ovo je prva knjiga ove vrste u Crnoj Gori. Mnogi svjetskai poznati alpinisti su objavljivali zapise sa svojih ekspedicija i tako ih spasili od zaborava. To je jedan trend koji se pokazao značajnim po mnogo čemu. Danas te knjige predstavljaju nezaobilaznu literaturu za sve planinare ali i za laike. U Crnoj Gori su mnogi usponi koji objektivno predstavljaju istoriju alpinizma i planinarenja praktično već zaboravljeni, prekrila ih je prašina jer je o njima pisano u fragmentima u novinskim zapisima i to samo dok su bili aktuelni. Zbog toga je ova knjiga dragocjena jer je ove uspone koji su već istorija, posebno prvi uspješan uspon crnogorskih planinara na vrh viši od 8000 metara, učinila nezaboravnim. Pored dnevničkih zapisa knjiga sadrži niz zapisa poznatih književnika koji su se bavili fenomenom planinarenja kao i poznatih svjetskih alpinista. Svaka od četiri priče se završava sa po jednom impresijom još jednog od učesnika te ekspedicije.

Književnik Budimir Dubak je u predgovoru Nebeskih nota zapisao o ovoj knjizi: “Rijetke su i dragocjene takve knjige, naročito u nas. Stoga je izuzetan doživljaj susret s rukopisom Milana Radovića “Nebeske note”. To je jedinstvena knjiga, sačinjena od autobiografskih zapisa vrhunskog alpiniste, koji je, zajedno sa Draganom Bulatovićem, u oktobru 2008. godine ušao u istoriju ovog sporta.

Ali, kao što će čitalac vidjeti, iz ove knjige, osvajanjem planinskih vrhova ne dostiže se suština pomenutih pregnuća i često nadljudskih podviga. Smisao i korijen te strasti je duboko u čovjeku. O nevidljivom usponu, što se odvija u ljudskoj duši, koja teži neprekidnom usavršavanju, kroz uspinjanje uz planinu, kao kroz ushođenje k Bogu, u ovom, sopstvenim podvigom pisanom štivu, prije svega je riječ.

Pa ipak “Nebeske note” kao da prije svega svjedoče o tome kako je samo uslovno riječ o sportu, a suštinski o nekoj žanrovskoj simbiozi: filosofije, religije i umjetnosti. To me, kao pisca, dodatno ohrabrilo da se upustim u komentarisanje nečega što gotovo ne posjedujem u svom iskustvu. Doduše, i sam autor knjige više se poziva na pisce, kada je o ovom fenomenu riječ, nego na same alpiniste, znane i neznane, srećne i tragične, koji su ispisali, visoko, makar krikom nepojamnog ushićenja, ili potonjim izdahom u sniježnoj grobnici, pod otvorenim nebom, svoje svakovrsne drame.

Čovjek, uspinjući se ka vrhu, u prividnoj potrazi za smrću ustvari traži i zadobija iskupljenje i život. Nadvladava prolaznost i smrt. Fizika se preobražava u metafiziku.

Upravo čitajući “Nebeske note” Milana Radovića, prisustvujemo neposredno tom činu metamorfoze trošnog i prolaznog, u ono što je neuništivo u čovjeku.

Knjiga “Nebeske note” prvo je napisana neposrednim iskustvom i podvigom, a potom na papiru. Ovakvu knjigu nije ni moguće napisati drugačijim postupkom. Ona pripada surovoj “stvarnosnoj prozi”, ali i “magičnom realizmu”. Dnevnički zapisi, u kojima je pedantno registrovan svaki detalj, svaki minut i savladana stopa, uvode čitaoca u dramu, ne kao posmatrača, već kao aktivnog učesnika”.

 Knjiga će biti uskoro promovisana u Podgorici, Beogradu i Sarajevu, a zainteresovani je mogu dobiti kontaktiranjem autora na mail milanradovic@t-com.me ili putem telefona +38267650829. Cijena knjige je 5 €.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.