Nives Meroi i Romano Benet završili seriju 8000

Najpoznatiji svjetski alpinistički par Italijani Nives Meroi i Romano Benet usponom na Anapurnu (8091 mnv), ostvarenim 11. maja 2017. godine u 9 h ujutru, završili su svoju seriju uspona na 14 osamhiljadaša bez dodatnog kiseonika. Ovim su Nives i Romano postali prvi bračni par u istoriji penjanja na osamhiljadaše kojem je to pošlo za rukom.

U ovaj projekat Italijani su se upustili 1998. godine usponom na Nanga Parbat. 2009. godine, nakon penjanja na Kančendžungu, morali su da prekinu svoju seriju zbog Romanove teške bolesti. Narednih godina ljekari su učinili nemoguće da ga ponovo vrate na velike visine. Dugotrajan je bio njegov oporavak, sa dvije transplatacije koštane srži, ali se Romano oporavio i sa svojom suprugom nastavio započeto.

Nives Meroi je rođena 1961. godine u Bergamu a Romano Benet 1962. godine u Tarvisiu. Penjali su osamhiljadaše u alpskom stilu, bez dodatnog kiseonika i pomoći nosača. Imao sam priliku da upoznam ovaj bračni par neposredno ispod vrha Manaslu, gdje smo se i slikali dok je Romano čekao Nives da pristigne sa samog vrha, 04. oktobra 2008. Naredne godine, u toku penjanja na Kančendžungu, Romanu je pozlilo na visini iznad 7000 metara. Nives je odbila da sama popenje vrh i vratila se sa mužem kome su ljekari, kasnije, konstatovali teško oboljenje koštane srži.

Nives je tada bila u konkurenciji, odnosno na najboljem putu da postane prva žena na svijetu koja će popeti svih 14 osamhiljadaša ali je u tom naumu spriječila muževljeva bolest. Odlučila je da obustavi uspone i pomogne mužu, prepustivši „rivalkama“ borbu za četrmaest osamhiljadaša.

Milan Radović sa Romanom Benetom, neposredno ispod vrha Manaslu, 04.10.2008. U pozadini Nives Meroi.

Prije bračnog para Benet-Meroi, 34 svjetska penjača su uspjela da se domognu vrhova svih osamhiljadaša. Od toga samo polovina bez dodatnog kiseonika. Prvi kome je to uspjelo je legendarni Rejnold Mesner 1986. godine, dok je prva žena koja je uspjela u toj namjeri Španjolka Edurne Pasaban. Doduše, Edurne uz pomoć dodatnog kiseonika, Šerpasa i cijelog tima penjača koji su joj bili logistika. Romano i Nives su prvi par koji je to izveo, i to potpuno autonomno, čime su ušli u anale alpinizma.

Milan Radović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.