Nova tragedija na Everestu

_74317104_74317103Najmanje 12 nepalskih Šerpasa koji su pripremali stazu za komercijalne penjače na najviši vrh svijeta poginulo je na visini od 5800 metara, u oblasti poznatoj kao „polje kokica“ kada se na njih obrušila lavina.

Proljećna sezona penjanja na najviši vrh svijeta upravo počinje, a prethodnica komercijalnih ekspedicija su Šerpasi koji iznose užad, merdevine, hranu, gas i šatore u visinske kampove. „Mi smo izvukli 12 leševa ispod naslaga lavine, koliko ih je ostalo zatrpano ne znamo“-izjavio je zvaničnik ministarstva turizma Nepala Dipendra Paudel u Katmanduu. Hroničarka himalajskih uspona Elizabeth Hawley izjavila je da je ovo bila najsmrtonosnija pojedinačna nesreća u istoriji penjanja na Everest. Najteža prethodna nesreća desila se 11.05.1996. godine kada je poginulo 8 penjača u jednom danu u oluji u pokušaju da se domogne 8848 m visokog vrha Everesta. Tu tragediju je opisao u svom bestseleru “Into Thin Air”, američki novinar Jon Krakauer. Mi, na balkanskim prostorima smo imali priliku da o ovome čitamo iz prve ruke, u knjizi Pavla Jevremovića „Nebesko predvorje“. Te godine na Everestu je bilo 15 mrtvih, a od prvog uspješnog uspona 1953. godine do danas, na Everestu je stradalo preko 300 ljudi. Na žalost, lako se može desiti da ova godina obori ovaj neslavan i tragičan rekord.

1

Do 1979. godine najviši svjetski vrh je popelo svega 86 alpinista, a do danas je na vrhu stajalo preko 5000 ljudi. Da opšta komercijalizacija Himalaja, posebno Mont Everesta, dovodi do velikog broja poginulih, pisali smo prošle godine povodom pedesetogodišnjice prvog uspješnog uspona na Everest.

www.visokogorcicg.com/everest-alpinizam-ili-turizam/#more-2357

U ovoj sezoni nepalske vlasti su izdale 734 dozvole za penjače iz svih krajeva svijeta kao i za oko 400 Šerpasa. Zbog velikih gužvi, vlasti su odlučile da na zakrčenim dijelovima staze udvostruče užad kako bi se nesmetano odvijalo penjenje uz jedan fiks a spuštanje drugim. Vlasti su, nakon prošlogodišnje tuče komercijalnih penjača i Šerpasa poslale vojsku i policiju u bazni kamp. No, sve mjere koje vlasti preduzimaju nijesu dovoljne i efikasne, budući da, po zakonu vjerovatnoće, zbog velikog broja ljudi koji svake godine pokušava uspon, postoji povećan rizik od ovakvih nesreća.

Nepalske vlasti su objavile imena stradalih Šerpasa:
1. Mingma Nuru Sherpa
2. Dorji Sherpa
3. Ang Tshiri Sherpa
4. Nima Sherpa
5. Phurba Ongyal Sherpa
6. Lakpa Tenjing Sherpa
7. Chhiring Ongchu Sherpa
8. Dorjee Khatri
9. Then Dorjee Sherpa
10. Phur Temba Sherpa
11. Pasang Karma Sherpa
12. Asman Tamang

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.