Paljevine- katun Rupe- Ključ- Ćupovi- katun Čkala- katun Vranjak- Jezerine (kružna tura, 29.01.2012.)

Ovo je kratak zapis sa trening ture na Bjelasici. Bjelasica je planina koja pruža sjajne uslove za trening ture koje nam odgovaraju za spremanje za savladavanje velikih distanci na krpljama i teškim teretom na leđima, što nas sve očekuje na ekspediciji “Denali 2012.”

Dan i datum: neđelja, 29.01.2012.godine

Planinski masiv: Bjelasica

Vrh: Ključ 1973 m

Visinska razlika: 800 m

Vrijeme uspona: 2,50 h

Vremenske prilike: Pretežno vedro

Visina sniježnog pokrivača: do 150 cm

Učesnici: Radisav Rakočević  i Dragan Bulatović

 Bila je ovo još jedna naporna kružna  tura na Bjelasici.  Za nešto manje od 8 sati prepješačili  smo 20-ak kilometara, savladali 800 m visinske razlike. Imali smo najljepši dan za planinarenje u ovoj godini ali je snijeg na visini ispod 1750 m  bio jako težak za hodanje. Od Paljevina do katuna Rupe, kao  i od katuna Čkala do Vranjaka, pored krplji koje smo imali na nogama,  propadali smo sa zadrškom  u snijeg do koljena čak i dublje na pojedinim mjestima.  No, kako već iz vikenda u vikend vrijedno treniramo u odličnoj smo formi, periodično smo se smjenjivali i relativno brzo napredovali.  Na ostalom dijelu staze  snijeg je bio tvrd i zaleđen, kakav se samo poželjeti može. Sa vrha Ključa smo uživali u bistrom pogledu na gotovo sve crnogorske vrhove.

U Podgorici, 31.01.2012. godine                                                                                                                                                                         dr Dragan Bulatović

(kružna tura, 29.01.2012.)

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.