Planiranje ture

 Prije odlaska u planinu važno je dobro isplanirati turu kako bi se mogli suočiti sa svim izazovima koji nam stoje na putu do planinskog vrha. Nophodno je prikupiti sve informacije i dobro se pripremiti. Evo nekih elemenata planiranja uspona:

1. Kakva je naša kondiciona pripremljenost i tjelesne mogućnosti – snaga?
Od odgovora na ovo pitanje će zavisiti i težina uspona za koji se odlučimo – manja tjelesna snaga – lakše ture i planine;

2. Koliko je težak uspon?
Laka tura! Zahtjevna tura! Vrlo zahtjevna tura! Svi putevi su podjednako markirani. Markacija ne govori ništa o težini uspona. Ako oznaka težine puta postoji, ona se nalazi na početku markacije. Mnogi putevi nemaju oznaku zahtjevnosti, a mnogi nemaju ni markaciju. Potražite savjet iskusnijih, i onih koji poznaju teren.

3. Kada predviđate povratak?
Ovaj ćete odgovor dobiti ako znate da se hod planira ovako: za jedan sat normalnog hoda predviđa se 350 m nadmorske visine i oko 4 km daljine. Pri tome se planira predah (2-3 minuta) na svakih pola sata, odnosno kraći odmor na svakih 1,5 sat. Vrijeme kraćeg odmora je toliko da se nešto pojede i popije, ali ne toliko da se planinari ohlade.

4. Kakvo obavještenje o turi ostavljate?
Vaše obavještenje mora sadržati informaciju o tome gdje idete, kojim putem, kada ste pošli i kada očekujete povratak. Takođe, dobro je da informišete o tome kada želite da se alarmiraju spasioci.

5. Ko ide na planinarsku turu?

Uspon (staza) se prilagođava prema najmanje spremnom učesniku. Usponi samohodača su opasniji. Ni grupna tura nije sasvim bezbjedna, jer nju karakteriše ponašanje grupe: euforije, afektacija, dokazivanje, takmičenje, borba za prestiž, svađe i drugo.

6. Kakvo će biti vrijeme?
Vremenska prognoza i informacije sa terena vam daju osnovni predstavu o vremenu. Obavezno predviđajte vrijeme planinarske ture.

7. Da li su vam potrebna uputstva stručnjaka ili vodič?
O svim aspektima planirane ture posavjetujte se sa iskusnijima. Otiđite do planinarskog saveza, društva ili sekcije. Angažujte ljude koji poznaju teren, staze , planinu i opasnosti.

2 comments on “Planiranje ture

  1. […] Korišćen materijal sa websajta www.visokogorcicg.com/ […]

  2. Stuart Laurie says:

    It would be much easier to plan trips within the Montenegro mountains of you were able to buy hiking maps online prior to arriving in the country. Even after arriving, getting hold of detailed hiking maps is like looking for gold!!
    It is a pity as I suspect it will put off European independent walkers/hikers from exploring these wonderful ‘wilderness’ areas if maps are unobtainable to plan muti-day routes prior to arriving.
    I have backpacked in most European country’s as well as Alaska, Himalayas, and the USA. Montenegro is without a doubt the most difficult place I have experienced to obtain maps for.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.