Počinje ekspedicija „Elbrus 2016.“

mountelbrusU organizaciji našeg Kluba i pod vođstvom Dušana Boškovića, u petak 08. jula startuje ekspedicija na najviši vrh Evrope, Elbrus 5642m na Kavkazu. Pored vođe ekspedicije, iz Crne Gore učestvuju planinari Branko Tomić iz Pljevalja, Ivan Perčin iz Tivta i Dražen Anđelić iz Kolašina, iz Srbije učesnik ekspedicije je Milica Cvijetić iz Novog Sada a iz Hrvatske Ivan Zebić i Katja Milišić, članovi Gorske službe spasavanja.

Ekspedicija će trajati do 21. jula kada se članovi vraćaju letom Montenegroairlinesa iz Moskve za Tivat. Biće ovo četvrti odlazak članova našeg Kluba na najvišu kotu Evrope, drugi pod vođstvom Dušana Boškovića. Nadamo se da će vremenske prilike na Kavkazu dozvoliti da i ovaj uspon, kao tri prethodna, bude uspješan. Iskustvo, znanje i pripremljenost su na visokom nivou, a očekujemo da i planina bude na strani članova ekspedicije.

Elbrus se nalazi u ruskoj pokrajini Kabardino-Balkarija, u blizini granice sa Gruzijom. Kavkaz je prirodna granica Evrope i Azije, a Elbrus predstavlja ugašeni vulkan. Uspon na najviši evropski vrh nije tehnički zahtjevan, ali je po svim drugim elementima izuzetno zahtjevan. Vremenske prilike, temperatura, duge traverze, ledničke pukotine, mogućnost lavina su samo neke od opasnosti koje vrebaju planinare. Zbog toga je za uspon na Elbrus potrebna izuzetna psiho-fizička priprema i dobra oprema. Ekspedicija će za uspon koristiti uobičajenu rutu, gondolom od stanice Azau do stanice Mir, odakle kreće uspon do kampa Priut. Iz kampa Priut kreće vrlo zahtjevni završni uspon sa visinskom razlikom od 1400 metara. Prethodno, članovi ekspedicije će izvršiti dva aklimatizaciona uspona na obližnje vrhove Kavkaza.

Do sada, na najvišem vrhu Evrope stajali su Visokogorci: Dragan Bulatović, Milan Radović, Tanja Pavličić, Boris Čelebić, Aleksandar Đajić, Ivana Šuković, Marko Rešetar, Ivan Femić i Dušan Bošković.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.