Počinje ekspedicija „Pamir 2015.“

logoVisokogorska ekspedicija „Pamir 2015“ u organizaciji Visokogoraca Crne Gore počinje danas (29. jula 2015. godine). Cilj je uspon na Lenjinov vrh (Pik Lenin) visok 7134 mnv. U ekspediciji učestvuju iskusni visokogorci iz našeg kluba: Dragan Bulatović-vođa ekspedicije, Milan Radović, Boris Čelebić, Dušan Bošković i Ivan Femić.

Ekspedicija traje do 21. avgusta. U dvadesetak dana boravka na planini pokušaćemo da dosegnemo ovaj zahtjevan vrh na granici Tadžigistana i Kirgistana u Aziji.

Lenjinov vrh privlači dosta penjača iz cijelog svijeta, naročito Evrope. Idealan je za dostizanje visine iznad 7000 metara. Tehnički nije previše zahtjevan ali, svakako, na ovom usponu penjače vreba niz izazova. Naročito su opasne ledničke pukotine između kampa 1 i 2. Prije više od 20 godina (1990. godine) na ovoj planini se desila, do tada, najveća tragedija u istoriji planinarstva kada je potres pokrenuo lavinu koja je usmrtila 42 penjača iz više država.

Naš tim je vrijedno trenirao, spremao se za ovu ekspediciju i očekujemo da i planina nagradi našu petorku time što će vremenske prilike biti stabilne, što je za iskusne visokogorce glavno pitanje. Vjerujemo da će ovaj uspon biti nastavak uspješnih uspona na najviše planine svijeta i motiv za nastavka realizacije projekta „seven summits“.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.