Rumija, 02.01.2016.

aVeć po tradiciji prve dane nove godine iskoristimo za uspon na Rumiju. Obično to bude drugog dana januara, a tako je bilo i ovoga puta. Novogodišnji praznici su većinu članova kluba odveli u druge destinacije, ali bilo nas je dovoljno da nastavimo tradiciju.

Planina: Rumija 1595 mnv;
Datum: 02. januar 2016.;
Učesnici: Jelena Radović, Nemanja Radović, Miloš Đukić, Filip Roganović, Ljubiša Bošković i Milan Radović;

Iz Podgorice smo krenuli oko 7 h. Odlučili smo se za najlakšu varijantu, uspon iz sela Mikulići, sa jadranske strane. Ove godine nema snijega a imali smo i idealan dan tako da je uživanje u dobroj šetnji na planinu sa jednim od najljepših pogleda zagarantovano.

Iz sela, od ruske crkve krećemo tačno u 9 h. Iako su prethodnih par dana bili hladni, ovaj je pružao sve uslove za potpuno uživanje. Bez vjetra, bez hladnoće, sa dobrim pogledom. Lagano smo se penjali stazom,ne praveći velike pauze. Na prevoju gdje se spajaju staze koje dolaze sa dvije strane planine,morske i jezerske, dočekuje nas blaži vjetar, ali ništa strašno i ništa što bi nam pokvarilo užitak.

Završni dio brzo savladavamo i na sami vrh do crkvice stižemo u 10,50h, što znači da smo do vrha „potrošili“ manje od 2 sata. Na vrhu zatičemo malu grupu planinara iz nikšićkog SRD „Montenegro tim“, a pola sata kasnije stiže i veća grupa planinara iz jednog podgoričkog kluba koji su uspon započeli iz Starog Bara.

Odmaramo na vrhu preko sat vremena uživajući u pogledu na barsko polje, Bar i Jadransko more sa jedne, i Skadarsko jezero i Prokletije sa druge strane. Pod snijegom, jasno se vidjele i makedonske planine Šar planina i Ljuboten.

Silazak je bio rutinski iako je na par mjesta , zbog siparskog dijela na stazi, potrebno dobro paziti na svaki korak. U povratku, otišli smo do Starog Bara, takođe već po tradiciji, na po jednan ladni „Jelen“.

Bila je ovo prva zvanična tura našeg kluba u novoj 2016. godini. Nadam se da će i ova godina donijeti dosta planinarskih izazova, uspjeha i radosti, te da ćemo nastaviti niz velikih rezultata u visokogorstvu. O Rumiji smo već dosta toga pisali, tako da ćemo ovoga puta poštedjeti čitaoce bilo kakvih literarnih ambicija i impresija. Ali ću pozvati svakog ljubitelja prirode da sebe „časti“ nezaboravnim filingom koji se može doživljeti samo na ovoj, neko kaže, svetoj planini.

Milan Radović

Rumija, 02.01.2016.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.