Seminar o zaštiti životne sredine

U subotu, 26.02.2011. godine, u Crkvičkom Polju kod Plužina, u organizaciji italijanske nevladine organizacije COSV i Turističke organizacije Plužine, održan je seminar posvećen zaštiti životne sredine i potencijalima za razvoj turizma u ovoj opštini.

Nekadašnji Spomen dom u Crkvičkom Polju koji je bio prilično oštećen zubom vremena, renovirala je italijanska nevladina organizacija COSV, i sada on predstavlja značajan turistički potencijal ove opštine. Naime, dom je opremljen sa 40 ležajeva, kupatilima, kuhinjom i drugim sadržajima, i preostalo je da se reguliše pitanje upravljanja pa da i dobije svoju upotrebnu namjenu. Cjelokupan objekat je pokriven parnim grijanjem, a pored smještajnih kapaciteta u njemu se nalazi mjesna kancelarija, ambulanta i prostor za kulturne manifestacije. U narednom periodu COSV će donirati ovaj objekat sa 40 pari skija i skijaške opreme, isto toliko krplji i brdskih bicikala. Planira se izgradnja staze za nordijsko skijanje. Time će ovo prelijepo selo smješteno na konjanima Tare i Pive, a i cijela Pivska planina postati značajna turistička  destinacija koju će posjećivati ljudi koji se bave aktivnostima u prirodi.

Na vrhu Soko

Upravo u prostorijama ovog objekta organizovan je seminar  kome su prisustvovali članovi PD Piva iz Plužina, PD Zelengora iz Foče, mještani i Visokogorci Crne Gore u sastavu: Jelena Petković, Boris Čelebić i Milan Radović. Nakon  odslušanog predavanja na teme: zaštita životne sredine i perspektive razvoja turizma u opštini Plužine, organizovan je uspon na vrh Soko iznad Crkvičkog Polja visok 1439 m, koji su izveli članovi PD Piva i Visokogorci. Na žalost, niska oblačnost nije dozvolila pogled sa  vrha na ušće Pive u Tare, ali, svakako, uživali smo u usponu. Po povratku je organizovan ručak  koji je iskorišćen za razmjenu ideja i kontakata koji će poslužiti saradnji i zajedničkim akcijama u budućem periodu. Sa predstavnikom PD Zelengora iz Foče smo dogovorili učešće na njihovim manifestacijama Jezera Zelengore i Vidovdanski kamp na Trnovačkom jezeru, a mještanima smo obećali pomoć u formiranju planinarskog kluba koji bi gazdovao ovim objektom.

Sve u svemu, jedno korisno okupljanje i lijepo druženje. Zahvaljujemo se organizatoru na pozivu, a Visokogorci će i u buduće podržavati slične akcije i manifestacije usmjerene na razvoj planinarstva i valorizaciju planinskih potencijala naše države.

 Milan Radović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.