Simone Moro odustao od Manaslua

6a00d834f4a66953ef01116841b5a1970c-800wiItalijan Simone Moro napisao je na svom sajtu da odustaje od uspona na Manaslu (8163 mnv). Moro je sa svojom Tamarom još u februaru otišao na ovaj osamhiljadaš sa ciljem da ponovi dva značajna rezultata na ovoj planini: zimski uspon na vrh (prvi put popenjan zimi u januaru 1984. godine od strane poljskih alpinista) i uspon na istočni vrh Manaslua (7992 mnv) i time ponovi ono što su uradila dva velika poljska penjača: Jirži Kukuška i Artur Hajzer.

Na žalost Simone je morao odustati. Prije par dana je objavio da se nalaze u svom šatoru u baznom kampu, da i dalje snijeg jako pada i da lavine tutnje padinama Manaslua i u trenutku dok piše izvještaj. Rekao je da je ekspediciju započeo u zimskim uslovima, da je završava u proljeće ali samo kalendarski a da su vremenske prilike gore nego kada su došli na planinu. Moro je napisao da su iskoristili sve svoje strpljenje, iskustvo, lukavstvo i optimizam ali da Manaslu ostaje san za neki naredni put. Za mjesec dana će ekspedicije krenuti da pristižu u dolinu ispod Manaslua tako da postoji mogućnost da se Simone sa svojom partnerkom pojavi u maju na ovoj planini.

1

Moro je napisao da ovo za njega nije poraz, da je ovo bio san u koji je uložio energiju. Sa ili bez vrha ova akcija je fantazija, a avantura je samo odložena…

Simone Moro je jedan od najuspješnijih svjetskih penjača. Popeo je sedam osamhiljadaša. Četiri puta je bio na najvišem vrhu svijeta a popeo je i tri osamhiljadaša u zimskim uslovima. Dva puta je u zimskim uslovima pokušavao penjati Nanga Parbat, ali, za sada, ova planina uz K2 ostaje van domašaja ljudskog prisustva u zimskim mjesecima.

Milan Radović

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.