Spremni za Denali

Petočlana ekipa našeg Kluba koja se već mjesecima priprema za jedan od najvećih izazova u svojim planinarskim karijerama, ekspediciju na najviši vrh Sjeverne Amerike, Denali, visok 6195 m, ujedno i planinu sa najtežim meteo uslovima na svijetu, završila je proces priprema.
Ekipa u sastavu: Dr Dragan Bulatović, vođa ekspedicije, Milan Radović, Boris Čelebić, Aleksandar Đajić i Zoran Prljević, sprovela je zahtjevan plan priprema i ostalo je još samo da osvane 21. maj…

 Kao i svaki put, osnovni problem u realizaciji priprema bio je obezbjeđivanje sredstava za ekspediciju. Ova ekspedicija je specifična po mnogo čemu, posebno po tome što se sve organizaciono-tehničke pripreme moraju završiti mjesecima prije samog odlaska, dakle prije nego smo imali i približnu informaciju sa koliko ćemo sredstava raspolagati. Kao i sve naše prethodne ekspedicije, i ovu smo značajnim dijelom isfinansirali sopstvenim sredstvima.

Ono što je bilo do nas, uradili smo. Svaki vikend smo bili u planinama, trenažni proces fizičkih priprema sproveli smo po planu. Dva puta sedmično sa 25 kg na leđima maltretirali smo stanovnike jednog solitera u podgoričkom Bloku V. Uz 3000 stepenica u nogama svakog treninga, tu je bilo i trčanja i drugih fizičkih vježbi  izdržljivosti i kondicije. Nedavno smo na skijalištu Jezerine u Kolašinu odradili specifičan trening važan za uspon na Denali. Vježbali smo vučenje sanki pod teretom, kao i procedure izvlačenja iz ledničke pukotine i kretanja u formaciji naveze.

Zahvaljujući razumijevanji direktora Domova zdravlja Podgorica, Dr Nebojše Kavarića, svi članovi ekspedicije prošli su kompletan zdravstveni pregled prilagođen specifičnim zahtjevima ekspedicije, i svi su psihofizički spremni za ekstremne uslove koje nas očekuju na Aljasci.

Zahvaljujemo svima koji su nam pružili podršku bilo koje vrste tokom priprema. Ponosni smo na činjenicu da je kompletna organizacija ovako zahtjevne ekspedicije sprovedena u okvirima našeg Kluba i u tom poslu nam niko nije pomogao. Naš klub je još jednom pokazao da i u Crnoj Gori postoje ljudi i klubovi koji su spremni organizovati najzahtjevnije visokogorske uspone na svjetske planine.

Spremni za Denali

 

2 comments on “Spremni za Denali

  1. Batric says:

    Da vam pozelim srecu na tom putu i usponu, te da se svi zdravi i veseli vratite.
    Mislim da u isto vrijeme idu i grupa odavde iz Niksica…..valjda se sretnete tamo.
    Potrudite se da na ovim stranicama, makar sms-om, javljate kako teku ekspledicijski dani.

    Pozdrav

  2. Hvala Batriću, nadam se da ćemo obezbijediti neku vezu kako bi postavljali informacije sa lica mjesta. U svakom slučaju, informacije ćemo postavljati na našu facebook grupu, a po mogućnosti i ovdje na sajt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.